Archive - Юли 2023

Дата

July 23rd

Суперклетка удари Кула (снимки)

Мощна суперклетка* удари град Кула и околните села миналата нощ. Ураганен вятър, проливен дъжд и градушка с размерите на орех, които помляха региона, предизвикаха сериозни разрушения и щети в град Кула и неговите околности. Над 100 сигнала за изкоренени огромни дървета бяха подадени, като това допълнително усложни ситуацията и причини прекъсване на електрозахранването в много райони.

July 22nd

Ваня Григорова: С данък върху свръхпечалбите ще има средства за увеличаване на доходите

Ще продължим да настояваме за въвеждане на данък върху свръхпечалбите, за да се гарантират приходите, с които да се изплащат пенсии, обезщетения, да има увеличение на доходите, обяви във Враца икономическият съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Ваня Григорова. По думите ѝ през последните две години печалбите в страната са се увеличили с 20 млрд. лв. благодарение и на спекулата, която се прилага.

July 21st

НАСА: Това ще бъде най-хладното лято до края на живота ви

Климатологът от НАСА Питър Калмус направи прогнозата, че заради изменението на климата това ще бъде най-хладното лято до края на живота на хората. Възможно е температурният рекорд на Стария континент от 48,8° да бъде подобрен.

Оранжев и жълт код за горещини и възможни гръмотевични бури у нас е в сила до полунощ.

July 19th

Кметът да каже изгубил ли е подкрепата на коалиционните си партньори

Ако кметът на Видин Цветан Ценков е изгуби подкрепата на коалиционните си партньори и вече няма мнозинство в Общинския съвет, нека да го обяви официално, призова на пресконференция председателят на групата общински съветници от "Справедливост за Видин" Димитър Велков и обясни, че е 

"Конкурент": Иво Атанасов ще е областен управител на Видин

Юристът Иво Атанасов е новият областен управител на Видин, твърди в. "Конкурент". Той бе депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 4-ото Народно събрание. Бил е член на комисиите по право, енергетика, околна среда, икономика и иновации.

July 14th

Видинска връзка в произхода на средновековния френски поет Пиер дьо Ронсар

Средновековният френски поет Пиер дьо Ронсар (1524-1585) е не само с български корени, но има и

ВИДИНСКА ВРЪЗКА

каквото е и заглавието на една от главите в изследването на д-р Александър Стойков "Прародителите на Пиер Дьо Ронсар в Средновековна България".

Ето едно от произведенията на Пиер дьо Ронсар, в което описва произхода си (превод от старофренски: Лилия Панова)

ЕЛЕГИЯ 16

И тъй за бащините ми предтечи…

July 12th

Метеорит с тегло 3,6 кг е паднал край с. Върба, Белоградчишко през 1874 г.

[И]мам честта да представя на Академията парче от метеорит, паднал на 20 май 1874 г. в Турция, в село Върба до Видин [Belgradjek; Belgrade Djik:Белоградчик]. Парчето ми беше изпратено от Негово превъзходителствоСафвет паша, министър на образованието.Както обикновено, падането е било съпроводено от силен шум. Тялото,чието тегло е само 3.600 кг, е проникнало в почвата на дълбочина 1 метър.То е покрито изцяло с черна матова кора ...

July 10th

Прогноза: Партиите ще изпаднат в много тежка криза след местните избори

"Партиите ще изпаднат в много тежка криза след местните избори. Този път огромна част от кметовете ще се кандидатират като независими. Очаквам това да са 80% от кметовете. Това ще се отрази така, че следващият вот ще доведе до рязък спад в подкрепата за партиите. Ще се навъдят много партийни проекти, от които ще има и успешни. Политиката е занаят, професия. Освен желание, трябва да имаш и възможности.

Започват протести срещу бюджет'2023

Седмицата ще е гореща не само заради прогнозите жегите да надхвърлят 40 градуса, а и заради бюджета. От сряда КНСБ обяви начало на серия от протестни акции под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

ГЕРБ с пет въпроса към кмета на Видин

Общинските съветници от групата на ГЕРБ разпространиха отворено писмо до кмета и председателя на Общински съвет - Видин. В документа те отново призовават местният управник да се води в действията си от интересите на гражданите и представи нова инвестиционна програма на общината, която да е в съответствие със законите, в интерес на хората и да не дава възможност за извършване на тъмни договорки и сделки:

Страници