33-ма скочиха за кръста във Видин (видео)

36-годишният Пламен Георгиев извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав край Видин. Той влиза за шеста поредна година в реките на река Дунав на Йордановден, три пъти до сега е хващал кръста. Кметът на Видин Огнян Ценков връчи на Пламен Георгиев парична награда. Мъжът, който тази година хвана кръста е безработен, семеен е и има три деца.

33-ма души, между които и една жена влязоха в река Дунав в подножието на крепостта „Баба Вида“ за да се преборят за Богоявленския кръст. Тази година кръстът от брега на река Дунав край Видин  бе хвърлен от Врачанския владика Григорий, който е наместник на овдовелия Видински епархийски престол.  Той отслужи и богослуженията на Богоявление във Видин.

Началото бе в 8 часа в храма „Св.Димитър Солунски с утреня, последвана от архиерейска света литургия. Да чуят дядо Григорий и да си вземат светена вода на Йордановден  стотици видинчани изпълниха църквата. На архиерейската литургия присъстваше и кмета на Видин Огнян Ценков. След литургията от катедралния храм тръгна литийно шествие от жители и гости на Видин, предвождано от кмета на града Огнян Ценков и Врачанскияь митрополит Григорий, което стигна до брега на река Дунав. След отслужения водосвет в подножието на крепостта „Баба Вида“ митрополит Григорий хвърли кръста. По традиция на брега на река Дунав се събраха стотици видинчани за да участват в този ритуал.

Автор на видеото: Емил Александров