АБВ - Движение 21: Ние сме модерните вляво

Ние се борим с двуполюсния модел като такъв, защото в момента той се връща в най-уродливата си форма от средата на 90-те години, когато ни беше внушавано, че няма нищо друго освен тези две алтернативи и колкото и да мразим и двете, трябва да изберем една от тях, защото всичко друго или не струва, или няма шанс.“

Това каза по време на пресконференция лидерът на АБВ и водач на листата на ПК „АБВ – Движение 21“ в 23-ти МИР – София град и 27-ми МИР – Стара Загора Константин Проданов

Той обясни, че програмата на „АБВ – Движение 21“ е доста по-лява и доста по-чувствителна, отколкото това, което предлагат те.

„Акцентите ни са доста различни“, коментира той и обърна внимание, че БСП говорят за защита на предприемача.

„Което не е логично, поне от моя гледна точка, да бъде водещата ценност и водещия приоритет в платформата на една лява партия“, коментира Проданов. Той подчерта, че лявите и ляво-центристките партии защитават онеправданите, бедните и работещи хора.

„В тяхната програма няма дума за солидарност. Дори се отказаха от думата ляво в програмата си. Може би те считат, че правилният ход е по-близо до центъра“, допълни лидерът на АБВ.

Според него десните политики в последните 27 години, прилагани и от леви, и от десни правителства са довели до разрухата, която има. 

„Ние не отхвърляме хора само защото са надхвърилили определена възраст“, коментира той. По думите му средната възраст в листите на коалицията е 45 години, а най-младият водач на листа е на 24 години. Проданов обърна внимание, че 10-тина души са между 30 и 40 години и подчерта, че 94% са с висше образование и покриват целия спектър от професии.

„Очаквам, че нашата бъдеща парламентарна група ще има добро експертно присъствие“, коментира Проданов.

„Както знаете днес в ЦИК беше изтеглен жребий на бюлетината. Знаменателно на нас се падна номер 8“, каза той и посочи, че в последните години това число се свързва с модерното ляво.

 „В този смисъл и нашият слоган: „Ние сме модерните в ляво“, много партии бягат от този епитет или се срамуват“, каза Проданов и посочи, че ако трябва да перифразира класиците ще каже: „О, неразумний юроде, защо се срамиш да се наречеш ляв“. 

Листата на АБВ - Движение 21 във Видински избирателен район е в състав:

Иван Аспарухов (АБВ)

Людмил Николов (АБВ, Белоградчик)

Емил Трифонов (Движение 21, Видин)

Десислава Кънчева (Движение 21)

На снимката: Емил Трифонов и Татяна Дончева