А ако ГЕРБ, Гергов и Гайдарски бяха успели да вкарат частници във видинската болница?

Помните ли войната за инвазивната кардиология във Видин през 2013 и 2014 г., когато частници искаха да отворят болница във видинската болница?

Или се сетихте за нея онзи ден, когато главният прокурор Сотир Цацаров каза, че практиката на болница в болницата е един от основните канали за източване на държавните и общински лечебни заведения?

А зададохте ли си въпроса, дали и Видин щеше да бъде сред цитираните от главния обвинител на републиката лоши примери като Враца и Ловеч, ако частните интереси бяха надделели над обществените?

Интересно ми е какво биха казали днес всички онези горещи защитници на частната фирма, които тогава облъчваха общественото мнение, като му внушаваха колко е изгодно за държавната болницата да влезе в схемата? Онези, които не застанаха зад усилията за разкриване на държавна инвазивна кардиология, а помагаха на частниците.

Какво ще кажат общинските съветници от предишния Общински съвет във Видин (от ГЕРБ, десницата и от групичката на Пламен Трифонов), какво ще кажат бившият кмет Герго Гергов и Радослав Гайдарски, който, незнайно в качеството на какъв, се беше включил в натиска срещу държавата? (Последният признава в интервю от началото на 2015 г., че се е срещал и с фирмата, и с тогавашната здравна министърка д-р Таня Андреева, за да ги уговаря да се споразумеят и частната болница да бъде пусната.)

И днес ли ще твърдят колко жизнено необходима била частната фирма-спасителка и колко благотворно за държавната болница би било съществуването им под общ покрив?

Защото архвите са живи и може да се види кой на какви позиции е бил и за какво се е борил. И от едната, и от другата страна. И всеки сам може да прецени, в светлината на казаното от главния прокурор, кой е бил загрижен за обществения интерес и кой за частния – дали тогавашният здравен министър д-р Т. Андреева, директорката на болницата д-р Виолета Дочкова, тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков или лобистите за частната кардиология.

Защото Цацаров каза още нещо много важно: „Пред нас стои още един голям въпрос и решаването му очевидно ще доведе и до посегателство върху твърде големи финансови интереси. Допустимо ли е изобщо на територията на държавно или общинско лечебно заведение да сеществува друго, макар и с предмет на различна лечебна дейност?”

Големите финансови интереси бяха ясни още тогава. Толкова големи, че си бяха повярвали, че могат да пречупят дори министър и председател на Народното събрание и в натиска си срещу тях дори бяха разпространили „Съобщение до медиите в ЕС относно: Видинските фобии на МЗ и депутата Михаил Миков”. И то защото председателят на 42-то НС Миков си беше позволил да каже, че доколкото е „запознат със случая, ръководството на Видинската болница е категорично против това да се краде, за да се развива частният бизнес. Всеки има право да развива частен бизнес, но не за сметка на държавата”.

Не казват ли днес същото главният прокурор Сотир Цацаров и настоящите министър на МВР Валентин Радев и на здравеопазването Кирил Ананиев?

Кой е единственият общински съветник в предишния Общински съвет, защитил болницата и какво е говорил бившият кмет Герго Гергов, можете да прочетете в прикачения протокол от сесията на 25 юли 2014 г.

Какво признава Гайдарски, може да чуете във видеото

Какво казва Сотир Цацаров за болниците в болници, чуйте във второто видео

Прикачен файлРазмер
Microsoft Office document icon protokol_7_25.07.14g.doc402 KB