Анализатори за днешното бламиране на парламента: БСП реши да се самозатрие

Трите партии на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха днешното заседание на парламента, а от изявления на представители на ГЕРБ и БСП стана ясно, че работната програма на Народното събрание не им харесва и ще продължат да я бламират, докато новите формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", не се съобразят с исканията им. 

Ето какво написаха по този повод двама анализатори.

Проф. Евгений Дайнов:

"Днешното рухване на БСП е свлачище, сравнимо единствено с назначаването на Пеевски за шеф на контраразузнаването. Да поясня като за историко-материалисти: идеята беше ГЕРБ да се разпадне, а не - БСП. Защо БСП реши да се самозатрие, вместо да помага на дезинтеграцията на ГЕРБ - това само историко-материалистите си знаят. Смайващ спектакъл."

Доц. Иво Инджов:

"ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха заседанието на парламента с дневен ред, на което трябваше да се гласуват и промени в ИК. Тази уж случайна "коалиция" на трите "стари" партии е симптоматична. Нейното случване днес показва за пореден път в много кратък период от време защо "правителство на промяната" не може да има в този парламент. То ще бъде постоянен заложник в пресечното поле на общите интереси на статуквото.

Затова предсрочните избори са болезнен, но единствено възможен изход от патовата ситуация."