Ананиев и Попов, още ли ръкопляскате? Болницата във Видин пренесе заразата във втори старчески дом!

Обръщам се към здравния министър Кирил Ананиев и депутата от БСП Филип Попов, защото няма други, които да хвалят ръководството на видинската болница в сегашната ситуация. Другите видински депутати Владимир Тошев, Росен Живков и Цветан Топчиев запазват мълчание. И с право. Мълчи и Радослав Гайдарски – той все пак е лекар и, явно, разбира какво се случва.

Но Ананиев и Попов говорят и ето какво ни казват:

На 28 април Филип Попов се яви по партийната телевизия БСТВ и обясни, че назначеното от ГЕРБ болнично ръководство се справяло и му благодари. Напоително обяви, че всеки ден се чувал с прокуристката и не пропусна да натърти, че не е участвал в протестите през последните две години за спасяването на видинската болница и за достойно заплащане на медицинския труд, които, според него, имали за цел да бъде реабилитирана предишната директорка – онази директорка, която беше назначена по времето на Орешарски (т.е. от БСП) и която Попов настървено охули.

На следващия ден, 29 април, Кирил Ананиев даде на видинската болница оценка „над много добър” и заяви, че ръководство не се сменя по време на епидемия (въпреки че това не попречи на кадровите промени в РЗИ-Видин).

Затова днес, 1 май, ги питам:

Вие, господа, още ли ръкопляскате?

Вие, господа, колко трупове можете да носите на съвестта си?

Вие, господа, ще понесете ли политическата си отговорност?

Защото към днешна дата се предполага, че заразата отиде в старческия дом в Орешец, след като от болницата беше изписан пациент, лекуван в неврологичното отделение.

Резултатът: 15 заразени и 2-ма починали!

Защото към днешна дата е известно, че заразата отиде в старческия дом в Кула, след като от болницата беше изписана пациентка, лекувана в хирургичното отделение.

Резултатът: 3-ма заразени - лекуваната и двама от персонала. Засега! Тъй като 48-те баби и дядовци в дома все още не са изследвани! И, дай, Боже, да са живи и здрави!

Защото към днешна дата има заразен медицински персонал в няколко отделения: Неврология, Кардиология, Хирургия, УНГ, лаборатория.

Заразени са 40 лекари, медицински сестри и санитарки!

Такова „чудо” няма никъде другаде в България!

Никъде!

И още веднъж ще кажа: Дай, Боже, да няма!

Защото за видинското „чудо” не е виновна държавата.

Ако беше виновна държавата, нямаше да се случи само във Видин.

Но се случи тук! Пламнаха няколко отделения в болницата и е заразен над 10 % от целия персонал, пламнаха два старчески дома, пламна дом за деца и младежи!

И пак да попитам:

Още ли давате „над много добра оценка”, г-н Ананиев?

Още ли твърдите, че хората, които се възмущават от (без)действието ви, г-н Попов, единствено искали реабилитирането на предишната, назначена от БСП, директорка?

Вие вярвате ли си?

Все още?

Хората не ви вярват!

Хората милеят за болницата и го показаха с даренията, които направиха, за да ѝ помогнат!

Хората искат болница, която да ги лекува тук, а не да бъде развиван здравен туризъм и да ги пращат в Лом, Враца и Монтана!

Ваня Ставрева

Бел.: Познавам лично лекари и медицински сестри във видинската болница, които са отлични професионалисти и които са спасявали живота на мои близки не един път. Поклон пред тях и благодарност, че въпреки всичко, не са напуснали Видин и продължават да ни лекуват! Поклон и благодарност към лекарите, които в момента са на първа линия като доброволци, които са мои приятели и с които се гордея! Моля се да излязат живи и здрави от изпитанието, през което преминават! Защото те не са виновни, те са потърпевши като всички нас.