Археолози извадиха загадъчни артефакти от потъналата „Есмералда”

Археолози откриха уникална находка до бреговете на Оман: корабът „Есмералда”, който е бил от 20-те плавателни съда на Четвъртата индийска армада, която през 1502-1503 г. е предвождана от легендарния португалски мореплавател Васко да Гама.

Мястото на крушението на „Есмералда” е открито още през 1998 г. до остров Ел Халания, принадлежащ на Оман. Подводните изследвания обаче започват 2013-2015 г. и продължават и сега, паралелно с изучаването на находките.

На мястото на корабокрушението на „Есмералда” е намерено злато, сребро, удивителни и загадъчни артефакти. На сайта на експедицията esmeraldashipwreck.com са изброени уникални находки, които са помогнали за идентифициране на кораба:

- изключително рядка сребърна монета „индио”, пусната през 1499 г. от португалския крал Мануел Първи специално за търговията с Индия. До моменнта е била известна само една такава монета, която е наричана „монета-призрак”;


- 12 златни монети – крузадо, сечени в Лисабон между 1495 и 1501 г.;


- загадъчен диск от медна сплав с диаметър 175 мм с герб на Португалия и изображение на армиларна сфера (древен астрономически инструмент), която е лична емблема на Мануел Първи. По мнение на изследователи, този диск може да е част от астролабия. Подводните археолози много рядко попадат на стари навигационни прибори, затова и тази находка се приема за сензационна;


- бронзова камбана с частично съхранен надпис „498”, което може би указва годината на построяване на кораба – 1498. Към днешна дата това е най-старата корабна камбана в света;


- каменен снаряд с врязани инициали V.S., който вероятно са на капитана Висенте Содре.


През 1498 г. Васко да Гама става първият европеец минал по морския търговски път към Индия покрай Африканския континент. Съвременните изследователи смятат, че от 1498 до 1650 г. по този опасен морски маршрут са потънали 219 кораба.

Васко да Гама предвожда флотилия от 20 кораба и има за задача да подсигури господстващото положение на Португалия в региона.

През 1503 г. се завръща след изпълнената мисия, но оставя на брега на Индия оперативна флотилия от 5-6 кораба под командването на чичо си Висенте Содре с инструкции да защитава португалските компании и да препятства индийската и арабската морска търговия. Но Висенте и брат му Браш Содре имат свои планове: те повеждат ескадрата към Аденския залив и започват да се занимават с пиратство. (Аденският залив и в днешни дни е една от най-активните зони за съвременните пирати.)

През април 1503 г., когато корабите им „Есмералда” и „Сан Педро” акостират на брега на о-в Ел Халания, ги връхлита силна буря. „Сан Педро” бил изхвърлен на скалите, а „Есмералда” потънала и загинал целият екипаж, заедно с капитана Висенте Содре.

Снимки: esmeraldashipwreck.com