Балет пред Стамбол капия и опера на шлепа и в "Баба Вида" през лятото за видинчани

Опера и балет под звездите във Видин ще зарадват почитателите на сценичното изкуство. Фестивалът се организира от видинската община и Софийската опера и балет. Представленията ще бъдат три и ще са в края на юли и началото на август, съобщи кметът Огнян Ценков, цитиран от в."Конкурент".

"Проведохме няколко срещи с академик Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет. Идеята е изцяло негова. Тези представления ще се проведат под открито небе във Видин по подобие на изявите, които се проведоха миналата година в Белоградчик”, каза видинският кмет.

Представянето на операта „Мантията” ще се разиграе на шлеп в река Дунав. За целта ще бъдат изградени специални трибуни върху кейовата стена с места за настаняване на зрителите, за да могат да наблюдават пряко изпълнението. Обсъжда се и възможността детска опера да бъде изиграна в крепостта "Баба Вида" или в близост до нея. Пред Стамбол капия пък ще има балет на открито, а зрителите ще бъдат разположени в посока площад "Бдинци", планират организаторите.

За фестивала в бюджета на Община Видин са предвидени 22 000 лева, ще се търсят и допълнително средства от дарения, каза още кметът Огнян Ценков.

От миналата седмица започна продажбата на билети за оперния фестивал в Белоградчик, чиято програма вече е фиксирана.