Брюж пази капки от кръвта на Христос

Коагулирали капки от кръвта на Христос се пазят в Базиликата на Светата кръв в белгийския град Брюж и привличат поклонници от цял свят

Реликвата е една от най-големите атракции за туристите, защото може да се види всеки петък - единственият ден, в който урната се показва.

Веднъж годишно, в деня на Възнесение Гоподне, в Брюж се провежда и грандиозна процесия на Светата кръв. Стичащите се за нея стотици хиляди поклонници губят всякаква представа за времето, в което живеят, докато гледат удивляващите сцени на процесията.

Тя е една от най-старите религиозни процесии в Европа и продължава традицията, започнала през 12 век, когато реликвата била донесена от Йерусалим в Брюж от графа на Фландрия Тиери Д'Алсаг след втория кръстоносен поход.

Урната с капките кръв в началото била държана в параклиса на Св.Базил на площад Бург, а след това била преместена в романска църква, построена специално да прибере свещената реликва.

Коагулиралите капки от кръвта на Христос се намират в продълговата ампула, направена от планински кристал, който от своя страна се намира в стъклен бокал, декориран с малки златни корони.

В официалната Библия не се споменава нищо за Светата кръв, но се пази апокрифно евангелие, в което се споменава Йосиф от Ариматея, който събрал кръвта на Христос, след като измил мъртвото му тяло.

В Евангелията от Матей и Йоан има потвърждение, че именно Йосиф от Ариматея се е погрижил за тялото на Христос и затова в Брюж никой не поставя под съмнение истинността на реликвата.

В евангелието от Йоан например пише: "След това Иосиф от Ариматея, който беше Исусов ученик, но таен, поради страха от юдеите, помоли Пилата да му позволи да вземе Исусовото тяло; и Пилат позволи. Той, прочее, дойде та вдигна тялото Му. Дойде и Никодим, който бе дохождал изпърво при Него нощем, и донесе около сто литри смес от смирна и алое. И тъй, взеха Исусовото тяло и Го обвиха в плащеница с ароматите, според юдейския обичай на погребване."

От донасянето на Светата кръв в Брюж за нея се грижи съвет, който по време на войни е вземал решения къде да бъде скрита.

Не такова внимание обаче е обръщано на Мадоната и Младенеца на Микеланджело, която е единственото му произведение, изнесено извън Италия докато той е бил жив.

Скулптурата е купена от богат търговец от Брюж, след като кардиналът, който я поръчал, отказал да я плати, заради земните черти на Мадоната. През Втората световна война тя била задигната от нацистите, но по-късно е открита в солниците в Австрия и сега се намира в катедралата "Дева Мария" в Брюж.

До катедралата "Дева Мария" е дворецът на Луис де Грютхус, който е единственият в католическа Европа, получил разрешение да построи и свърже с обща стена частна сграда с катедрала. Един от прозорците на двореца отваря гледка към вътрешността на катедралата и оттам можели да се следят литургиите.

В града има десетки по-малки катедрали и църкви, но задължително в туристическите маршрути присъства действащият женски манастира "Бегинаж", който е паметник на ЮНЕСКО заради запазената си автентична архитектура от 12 в.

Целият град е запазил средновековната си архитектура, а в дворците около главния площад Бург са запазената от 14 в. готическа зала и ренесансовата зала от началото на 16 в.

Картини на фламандските художници-примитивисти от 15 в., сред които Мемлинг и Ван Айк, има в музеите "Болницата на св.Джон" и "Грьонинг", заслужава си да се видят и фолклорния и археологическия музеи, часовниковата кула "Белфорт". Входните билети за всеки от тях варират от 5 до 8 евро, но може да се купи карта от 15 евро, с която да се влезе в 5 музеи.