Димитър Велков: Управляващите изоставиха Видин, затова отправяме зов за помощ към България

"Зов за помощ" - под това мото премина срещата, която бе организирана от лидера на БСП във Видин Димитър Велков. Събитието, в което участваха народните представители от Парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание Цветан Топчиев, Красимир Янков, Лало Кирилов и Румен Георгиев, събра кметове на общини и на кметства от област Видин, общински съветници, както и десетки жители на областта.

"Основната цел на нашата среща е да отправим зов за помощ. Зов за помощ към България; зов, който е нужен; и зов, на който трябва да се отговори. Разчитаме на мощната подкрепа от групата народни представители от БСП, част от които са тук сега, да отстояват интересите на Видинския регион. Защото положението в региона става все по-лошо, защото хората изчезват - изчезват физически от тук. Само за три години - от 2013 до 2016 година, областта е намаляла с близо 7000 души, което е плашещо. Ако задържим този темп на обезлюдяване, 2020 година ще сме около 80 хиляди души цялата област", заяви в началото на срещата Димитър Велков.

Той допълни, че не е по-добра статистиката и по отношението на средната възраст на населението, която вече надхвърля 49 години. "Което означава, че Видин застарява с много бързи темпове и скоро няма да има работна сила, която да движи региона. Затова ние трябва да предприемем бързи мерки, за да ограничим процеса до най-малка степен", заяви председателят на БСП - Видин. Той допълни, че една от мерките, които може да бъде отстоявана, е да се премахне методиката „парите следват ученика“, защото това е една образователна политика, за която се видя, че произвежда неграмотни ученици, на които се гледа само като определена сума, а не като бъдещето на България. Това, от своя страна, поражда трайна безработица, която в някои общини в област Видин достига до над 42%. "Смятаме, че трябва да се вземе решение, по силата на което училищата в по-слабо развитите региони като нашия да получават допълнителна субсидия, което ще помогне за запазване на качеството на образованието, както и ще способства за разрешаване на тежката демография", посочи Димитър Велков.
Той заяви, че безработицата е друг бич за региона, а тя се формира от липсата на инвестиции.

 "Инвестиции няма поради ред причини, главната от които е липсата на инфраструктура. Дунав мост 2 работи от 4 години, бяха похарчени много пари за него и се получи едно наистина добро съоръжение на европейско ниво. Съоръжение, което, обаче, остава в нищото, защото няма път до него - знаем, че докато се изграждаше мостът, трябваше, успоредно с него, да се изгражда и високоскоростен път, който да отговаря на нуждите на транспорта и да свърже България с Европа. Не е тайна какво се случи със средствата за развитие на този транспортен коридор - същото, което се случи и с изнесените от Видин държавни институции", отбеляза лидерът на видинските социалисти. Той припомни, че в момента трафикът през Дунав мост 2 трикратно надвишава прогнозите, като близо 3000 МПС на денонощие минават през моста - за съжаление, паралелно с това зачестиха и катастрофите по път Е79, някои от които са с фатален край. Развитие няма и по отношение на жп транспорта и водния транспорт, да не говорим за перспективите за възраждане на видинското летище, допълни Димитър Велков.

"Преди време имаше едно интересно интервю на депутат от ГЕРБ - той каза, че Видин граничи с три държави. И сигурно е прав. Видин вече граничи и с България и това се доказва от нивата на заплащане - Видин е на последно място с 648 лв. средна работна заплата, при средно за страната 934 лв., на водеща позиция е София с 1241 лв.", каза още председателят на БСП - Видин. Той посочи, че средно на човек във Видин се падат около 95 лв., които отпуска държавата за здравеопазване - за сравнение Велков посочи, че в съседната област Монтана това число е 165 лв. "От 2016 година във Видин има строго определен лимит и всяка една надлимитна дейност е за сметка на областната болница, което е убийствено за лечебното заведение и ако бъде запазено, видинската болница ще последва съдбата на кулската и на агонизиращата в момента белоградчишка болница", предупреди Велков.

Регионалните диспропорции пораждат големи социални неравенства и напрежение между регионите, категоричен беше той. "Тези неравенства трябва да бъдат изравнени с адекватна политика и ние, заедно с групата народни представители на БСП, можем да предложим по-добри решения по въпросите и проблемите, стоящи на дневен ред пред региона, имаме и готовност за това", заяви Димитър Велков, като допълни, че участниците в срещата ще докажат именно това.