Директорът на Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението на оглед в Иново и Брегово

Водата край село Иново до 2-3 дни ще се оттегли, няма опасност за живота и здравето на хората. Това каза на моста край видинското село Иново директорът на ГДПБЗН-МВР главен комисар Николай Николов, който заедно със заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, областният управител на Видин Албена Георгиева, изпълнителният директор на „Напоителни системи” Снежина Динева  и кметът на Видин Огнян Ценков инспектираха състоянието на дигите и хидромелиоративните съоръжения в община Видин  за предприемане на необходими спешни мерки във връзка с усложнената обстановка в района. Той посочи, че оценката, която може да се направи  за изпълнителната власт – кметската и областната управа е много висока.

Групата извърши оглед и на ситуацията в Брегово, където към тях се включи народният представител Цветан Топчиев.

„Това, което е трябвало да се направи е извършено,взетите  решения трябва да продължат да се изпълняват“, каза главен комисар Николай Николов. Той взе отношение и по ситуацията с язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, област Враца. „Усилено работят инженерите на язовира, монтирани са част от сифоните на съоръжението, идеята е да продължи да се източват водите от язовира. За съжалените две от мощните ни помпи излязоха от строя и сега трябва да търсим специалисти от Холандия, които да ги ремонтират“, каза главен комисар Николов. Той допълни, че в страната няма никъде критична ситуация, няма застрашени човешки животи.

„Това не означава, че ние трябва да се успокоим. Напротив – продължава денонощното наблюдение на критичните участъци. Това важи особено за всички язовирни стени, за да знаем ако има опасност да изведем всички застрашени хора. Към момента няма такива застрашени хора“, каза Николов. Той допълни, че в близките 2-3 дни ни очакват валежи, които ще усложнят ситуацията, но няма да се стигне до критично положение. Максималните валежи във Видинския регион ще достигнат до 10 л. на кв. м., като по-значими ще бъдат валежите в Източна България ще достигнат до 30 л. кв. „Допълнителни мерки ще трябва да се вземат по горното течение на река Росица и река Янтра защото се очаква интензивно валене. Но, ситуацията в страната е спокойна, отделни са местата където се налага да се работи по-ефективно, още по-малко са местата където е обявено бедствено положение“, заяви главен комисар Николай Николов.

Снимка: Радио Фокус