Доц. Стойчев: Изхабиха се легитимните претенции на Нинова да бъде начело на БСП

„Госпожа Нинова излъчва непоколебимост да остане лидер на БСП, макар да се изхабиха чисто легитимните ѝ претенции да бъде начело на партията. Тя дойде с амбицията да постави БСП преди ГЕРБ,  да изведе БСП като първа политическа сила на принципно нова основа, да постигне обновление в партията чрез реформи. Последните няколко избора не успява да го направи.” Това коментира  доц. Стойчо Стойчев в студиото на телевизия „Европа”.

По думите му, президентските избори дадоха добър старт за нейната платформа, но това, което тя демонстрира, е, че не може да привлече така наречените нови млади леви хора, т.е. БСП не инкорпорира съвременното либерално ляво в себе си, пропуска го и изтърва едно цяло ново поколение, което би могло да донесе и идеологическо, и възрастово обновление в социалистическата партия.

България има нужда от нормална проевропейска лява партя, защото е много важен коректив дори в такива ситуации, когато става въпрос за синдикати, за социални права, за защита на раотниците, за болничния и други такива въпроси. Трябва да има категорична социалистическа позиция, по-лява, която да е за по-голяма солидарност в тези отношения. Когато се бяга от тях, когато се залита в символизъм, консервативни ценности, национализъм,  това вече измества фокуса на левицата в други посоки, а не където ѝ е автентичното място.

Според  доц. Иво Инджов, никой не предлага каква да бъде БСП оттук насетне. Така наречената вътрешна опозиция трябва да заяви,  че първо ние искаме нова лява, прогресивна БСП в синхрон с тенденциите в Европа и тогава да се търси кой да бъде алтернатива на Нинова.  Дотогава е обречена на неуспех. „Ако иска да остане важен фактор в политическия живот, БСП трябва първо да реши каква партия трябва да бъде - прогресивна, бореща се за социална справедливост, или консервативно-патриотична”, категоричен бе той.

И двамата анализатори са на мнение, че Нинова вероятно ще запази поста си.

„След като пряк избор е този, който тя предпочита, очевидно е пресметнала, че това я облагодетелства максимално много. Друг е въпросът  кой брои бюлетините и чете резултата, защото хората гласуват, но в крайна сметка, особено когато става въпрос за вътрешнопартийни избори, много трудно се контролира кой има право на глас, кой колко пъти гласува, къде носи протоколите, кой ги обобщава”, каза доц. Стойчев.