Дунавски маршрути: Вишеград, където още има рицари (снимки и видео)

В новата поредица на Ваня Ставрева "Дунавски маршрути" ще бъдат представени забележителни места по порчието на Дунав

На 15 февруари т.г. Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) отбеляза 26-годишнината от създаването си през 1991 г. За срещата на върха тогава те избират малкото унгарско градче Вишеград, по чието име е наречен съюзът им. Това никак не е случайно. 

Шест века по-рано, през 1335 г., на същото място е проведена друга среща на върха с участници от същите държави. Унгарският крал Карл Роберт Анжуйски е домакин във  Вишеград на двумесечни преговори с чешкия крал Ян Люксембургски Слепия и полския крал Кажимеш III Велики. Дългата сбирка завършва с обединението им в алианс срещу австрийската империя на Хабсбургите. 

Атмосферата от срещата на средновековните владетели може да се усети и днес в цитаделата на Вишеград, а туристите могат да минат и по стъпките на някогашните крале. И не само това - в града е запазена така наречената Соломонова кула с тъмницата, в която в продължение на 12 години е бил заточен Влад Цепеш - историческият прототип на граф Дракула. Във ВИП-тъмницата са лежали и други благородници, сред които и  унгарският крал Сигизмунд Люксембургски.

Ако изберете за посещението си във Вишеград втория уикенд на юли, не просто може да се видят тези исторически забележителности, но ще попаднете в машина на времето, която за три дни ще ви върне столетия назад. Тогава се провежда международен средновековен фестивал със стотици участници, зрелищни възстановки на исторически събития, рицарски турнири, улични шествия, конкурси за трабудари, демонстрации с ловни соколи, средновековни занаяти, храна и напитки.

Повечето от събитията на фестивала се разиграват на улиците на Вишеград и са безплатни, но възстановките са провеждат в двора на Кралския дворец и входът е с билет, чиято цена за възрастни варира от 1000 до 3500 форинта.

Освен заради богатото си минало, Вишеград си заслужава и заради невероятната природна красота, която предлага живописният завой на Дунав, на чийто десен бряг се намира. Той е само на 43 км северно от Будапеща и до него може да се стигне с кола или с обществен транспорт - с автобус или с корабче по Дунав. Затова дори и да е извън плановете ви, но сте в Будапеща, трябва да отделите един ден, за да видите това уникално място.

Вишеград е най-малкият град в Унгария - с около 2 000 жители, но районът е бил населяван без прекъсване от новокаменната и бронзовата епоха до днес. След келтите, през 4 в. тук се заселват римляни, които се възползват от стратегическата позиция на мястото и строят военен лагер Понс Наватус на хълма Сиблик.

По-късно се заселват славянски племена, които дават на укреплението името Вишеград, което означава висока крепост. С това име селището се споменава и в първите писмени документи от 1009 г. 

 В средата на 13 в. при крал Бела IV е построена сложна крепостна система с Долния замък в центъра, който е свързан с Горния замък на върха на хълма. През 1323 г. Вишеград става столица на Маджарското кралство, но по-късно при Сигизмунд, който освен унгарски крал става и мператор на Свещената римска империя,  столицата е преместена в Буда. Нов разцвет на Вишеград настъпва при крал Матиаш Корвин, който провъзгласява града за втора столица на Унгария. 

Забележителностите, които ежегодно привличат десетки хиляди посетители, са Кралският дворец, Соломоновата кули и Цитаделата. 
Дворецът е бил официална резиденция на унгарските крале до началото на 15 в., след което започва да се използва само за лятна резиденция. По времето на Матиаш Корвин е реконструиран в италиански ренесансов стил. 

Кулата на Соломон е от 13 в. и е част от Долния замък. Носи името си по преданието, че Соломон Унгарски е бил пазен в нея след загуба в битката за трона срещу Ласло I и Геза I. Внушителната постройка е на пет етажа и е висока 31 м. Стените й са с дебелина между 3,5 и 8 м и тя е служела за контрол и защита на преминаването през портите на Вишеград по пътя по брега на Дунав между Будапеща и Естергом.

В нея са се помещавали спалните помещения на пазителите на пътя, кухните, складовете и в средните векове действително се е използвала и за тъмница. През 1401 г. след заговор в нея за 4 месеца е затворен крал Сигизмунд Люксембургски. Когато по-късно той става император на Свещената римска империя, разпорежда да бъде благоустроена и в нея да бъдат създадени по-добри условия.

Най-известен затворник обаче става влашкият владетел Влад Цепеш, граф Дракула. Той е заточен в кулата от крал Матиаш Корвин, по подозрение, че подготвя свалянето му от трона. Дракула живее в плен 12 г. и има легенда, според която в него се влюбила дъщерята на Матиаш. Любовта й била толкова силна, че организирала прокопаването на тунел до кулата и помогнала на Дракула да избяга. Това е далеч от историческата истината, тъй като кралят нямал деца, но въпреки това е една от историите, която още е жива и се разказва. В кулата днес се помещава историческия музей на Вишеград.

На висок хълм над Соломоновата кула, свъзрана с крепостна стена се намира цитаделата. Може да се види от голямо разстояния от всички посоки и е популярна туристическа дестинация за екскурзии и за пешеходни турове. От най-високата част се открива невероятна  гледка към живописния завой на Дунав в ниското и към целия Вишеград.

Строителстово й започва през 1246 г. при Бела IV, който финансира начинанието си като продава бижутата на съпругата си Мария Ласкарис. Планът на крепостта е триъгълен с две кули и тя е направена, за да приюти монахините от Доминиканския орден от дунавския остров Маргарет.
Крепостта е разширена по време на Анжуйската династия, и в нея се премества царският двор, когато Вишеград става столица. Тук се пазят царските рагилии на Унгария, включителното светата корона, а когато Лайош I Анжуйски е коронован за крал и на Полша през 1370 г. - тук се пази и полската корона. Днес в музейната сбирка на Цитаделата може да се види само копието на унгарската корона, а оригиналът е в парламента в Будапеща. 

За туристите има всякакви атракции - моган да се снимат в кралски одежди, да влязат в ролята на жертви на средновековни мъчения, да усетят атмосферата в балната зала, да видят восъчните фигури на пируващите кралски особи и трапезата им от 1335 г., да надникнат в кухнята.
Цената на билета за Цитаделата, включващ и вход във всички намиращи се на територията й музеи и зали с восъчни фигури, струва 1 700 форинта. Без музеите - билетът е 850 форинта. 

Макар че е най-малкият град в Унгария, Вишеград предлага различни възможности за настаняване - от четиризвездни хотели, през пансиони, стаи и апартаменти под наем, до къмпинзи. Градчето предлага възможности и за СПА, тъй като в района има топла минерална вода. 

Сред местата за хранене забележителен е ренесансовият ресторант, който дава възможност на гостите да се почувстват като крале, не само заради автентичната атмосфера, ястията, приготвени по средновековни рецепти и поднесени в ръчно изработени керамични съдове, но и заради възможността да сложат царска корона и да бъдат обслужвани от сервитьори в облекло на прислуга.

По време на средновековния фестивал улиците приличат на огромен средновековен пазар със стотици сергии, на които обаче не може да се види промишлена стока, а само тематични занаятчийски изделия - облекла, оръжия, накити, дървени и керамични съдове, всевъзможни аксесоари, а в автентични ковашки работилници на открито може да се види как се коват и леят старинни оръжия.