Елена при Слави: Защо Нинова не говори за случая "Барселона"? Има ли скрити договорки?

В мониторинговата група за демокрация на ЕП участват депутати с голям опит и българските власти не трябва да ги подценяват. Групата не приема повърхностни отговори от България. По тази причина очаквам министър-председателят Бойко Борисов да бъде повикан за изслушване и за трети, и за четвърти път, докато на всеки европейски депутат, включително и от Европейската народна партия, не му стане ясно кой и по какъв начин управлява България. Това заяви Елена Йончева във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ по 7/8 TV.

Ето какво написа Йончева в страницата си във Фейсбук:

"Единственият представител на България в мониторинговата група за демокрация на ЕП, която от август 2020 г. проучва ситуацията в страната ни съм аз. Бих искала да припомня, че българският министър-председател вече два пъти е канен, за да бъде изслушан. „Прав си, Слави, няма такава държава – досега не е имало министър-председател, който да откаже да се яви. Бойко Борисов два пъти се скри“, заявих по време на предаването.

Въпреки очакванията на Брюксел, че в българското общество ще има достатъчно силен натиск върху премиера заради поведението му, това не се случи. ЕС разчита и на гражданското общество, на опозиционните партии в България, на медиите. Когато няма решителен обществен натиск, се появяват автократични държави, в каквато се превръща България.

Мониторинговата група ще изпрати мисия, която трябва да проучи ситуацията на място, което е без прецедент за България. Това означава, че в Брюксел не вярват на българското управление. Последиците за страната може да са свързани с европейските средства, които трябва да получи.

29 млрд. евро се очакват само като част от плана за възстановяване. Това е огромен шанс, както за българската икономика, така и за цялото ни общество. Средствата, насочени към държавата, ще бъдат обвързани с върховенството на закона, със свободата на медиите, със степента на корупцията. Целта е така да променим нашето общество, да има такова управление, че българските граждани да не бъдат наказани заради правителството.

В същото време в България няма дебат как тези средства да бъдат разпределени. Ние не знаем как ще модернизираме нашата икономика, как ще изградим производство с висока добавена стойност. Какво е сега България – място с най-евтината работна ръка. Предоставих и пример с развитието на Ирландия, която за 15 години членство в ЕС стана най-богатата държава, а България върви в обратната посока.

На въпрос относно отношенията ми с председателя на БСП Корнелия Нинова, заявих, че конфликтът не е личен. Аз изразявам на глас притеснения, които мнозинството от избирателите на БСП имат, техните съмнения за задкулисни договорки. Не става дума за коалиция с ГЕРБ, а за скрити договорки с партиите от статуквото в едно бъдещо управление, за някакъв тип компромиси, които смятам, че са недопустими. Оставаме с впечатлението, че

за тях президентът Румен Радев би могъл да бъде използван като разменна монета.

Също така припомних, че президентът Румен Радев, за когото лидера на БСП не е изразила подкрепа за втори мандат, има одобрение от близо 70% от хора от целия политически спектър. Фактът, че неговата кандидатура не е подкрепена от лидера на партията, намалява шансовете за добро представяне на БСП на парламентарните избори. Това демотивира избирателите.

Според мен причината за тревогите сред привържениците на левицата не е само в отношението на партийния лидер към президента. Не съм чула председателят на БСП да говори за случая „Барселона“, за аудиозаписа и снимките с чекмеджетата. Най-голямата опозиционна партия не поръча експертиза на този аудиозапис, в който Борисов казва, че ще размаже физиономията на един бизнесмен като изпрати при него КФН. След подобен случай всяко европейско правителство би си подало оставката. В България темата даже не се повдига от лидера на най-голямата опозиционна партия. Задавам въпрос, който интересува нас българите – има ли някакви скрити договорки?"