Италия няма да ратифицира CETA

Италия няма да ратифицира спорното споразумение CETA, заяви в четвъртък новият министър на земеделието на страната. Тези изказвания могат да усложнят още повече засилилите се напоследък спорове за свободната търговия и правят несигурно бъдещето на най-мащабното търговско споразумение на ЕС в близките години, пише "Барикада", като се позовава на Ройтерс.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, по-известно като CETA, е първата мащабна търговска сделка на ЕС след влизането в сила на споразумението с Южна Корея през 2011 г. Всички 28 държави-членки на ЕС трябва да одобрят споразумението, за да може то да влезе изцяло в сила. Засега парламентите на 11 държави са ратифицирали СЕТА, последните от които бяха Литва и Австрия.

В интервю за всекидневника „La Stampa“ министър Джан Марко Чентинайо заяви, че италианското правителство ще поиска от парламента да не ратифицира договора, тъй като той не гарантира достатъчна защита на специалните храни в страната.

„Ние няма да ратифицираме договора за свободна търговия с Канада, защото той защитава само малка част от продуктите ни със Защитено Наименование за Произход (ЗНП) и Защитеното географско указание (ЗГУ)”, каза Чентинайо за вестника.

„Много от европейските ми колеги имат съмнения относно това споразумение“, добавя Чентинайо.

Европейската комисия заяви, че работи в тясно сътрудничество с членовете на ЕС, за да гарантира, че търговското споразумение е взаимноизгодно.

„Убедена съм, че в крайна сметка ще имаме пълна ратификация, важното е, че това споразумение влезе в сила като икономически въпрос“, заяви външният министър на Канада Кристия Фриланд пред репортери във Вашингтон.

От 28-те страни от Европейския съюз Италия има най-много хранителни продукти с етикети на ЗНП и ЗГУ, включително сирене Parmigiano Reggiano и шунка Prosciutto di Parma. Съгласно CETA, Канада е признала над 40 етикета на италиански ЗНП и ЗГУ от общо 292-те за страната, в която храната е на пиедестал.

„Погрешен и рисков„

Coldiretti, влиятелната асоциация на италианските земеделски компании, подкрепи намерението на Чентинайо, казвайки в изявление, че договорът CETA е бил „погрешен и рисков“ за Италия.

Според асоциацията износът на италиански храни, равен на 41 милиарда евро през миналата година, може да се утрои със сериозна борба срещу фалшифицирането на международни храни.

Договорът влезе в сила временно през септември 2017 г., и премахна тарифите за голям брой стоки, разширявайки достъпа на канадското говеждо месо в Европа и на европейското сирене и вино в Канада.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то ще увеличи търговията между партньорите с 20%, както и че ще увеличи икономиката на ЕС с 14 милиарда долара годишно, а тази на Канада – с 9 милиарда долара.

Някои земеделски асоциации и критици в европейските държави изразиха загриженост относно опасността от бързо нарастване на вноса на свинско и говеждо месо от Канада. Coldiretti спомена също така рисковете, породени от анулирането на митата върху пшеницата от Канада – страна, в която може да се използва хербицидът глифозат (произвеждан от американския концерн „Монсанто“ – бел.пр.).

Целия текст можете да прочетете тук