Как анализатори и журналисти коментират избора на Нинова

"Безспорният резултат е, че по официални данни през първия мандат на Нинова партията се е стопила с около една трета, а втория си мандат председателката започва с подкрепата на едва половината от останалите две трети. Каква перспектива вещае това? На БСП ще й трябват още много усилия и време, за да открие онова консолидиращо лидерство на идейна основа, което ще се опита да я върне към съдържанието на името ѝ. Дано дотогава българското общество не загуби напълно интереса си към нея."

Дора Чичкова, журналист в "Монд Дипломатик", в профила си във Фейсбук

"Ако публиката получи "повече от Нинова, каквато я познаваме", ГЕРБ не могат да се притесняват от БСП. Единственият шанс за социалистите е след избора на Корнелия Нинова да се успокоят и да преосмислят какво е БСП в рамките на цялото политическо общество".

Страхил Делийски, политолог, в предаването "Неделя 150" по Хоризонт

"Катастрофалната загуба на Добрев срещу Нинова показва, че тя наистина е без алтернатива като лидер на БСП. Поне засега.

Оттук-насетне овластената с прекия вот нова стара председателка на Столетницата ще бъде лично отговорна дали партията ще продължи да се държи за левия консерватизъм или все пак ще се опита да стане модерна социалистическа партия. Най-важният тест за евентуално ново начало в БСП обаче ще бъде отношението на Нинова към Гешев и Цацаров. Досега ръководената от нея партия ги толерираше и подкрепяше дори. Ако тази линия продължи, дали пенсионерите, които са подавляващата членска маса на БСП, ще бъдат повече леви консерватори или ще прегърнат модерния социализъм няма да има особено значение.

Песимист съм, че промяната при Нинова е възможна. Тя не е нито типаж Педро Санчес, още по-малко - Джеръми Корбин. Тя иска "да се разбере като мъже" с Борисов. Нейн идол е ... Маргарет Тачър! Нинова е против Истанбулската конвенция, стигматизира бежанците и сее на полето на "традиционните ценности" без дори да направи и бегъл опит да се реваншира с работеща социална платформа.

Но надали Нинова сама е вниновна за сегашната идейна безпътица и колабороционизма на БСП с прокуратурата. От доста време партията се носи по течението. Вътрешната опозиция се оказа напълно безпомощна и очевидно не струва и пукната пара за членската маса. За Добрев не говоря - той беше "по-голямото зло" от "по-малкото зло" Нинова. Показателно е фиаското на Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Сред основните проблеми на БСП е липсата на силно прогресивно крило, което да поведе борбата за обновление на партията и да я върне към живия живот."

Иво Инджов, преподавател по политически комуникации, в профила си във Фейсбук

"И двамата кандидати, които се боричкаха да оглавят БСП, ходеха да изнасят лекции в съвместната комсомолска школа с ГЕРБ. От гледна точка на изминалото време, интересното вече не е оголването на лицемерието и самоцелността на политическата класа, а по-скоро - каква мъдрост всъщност са предавали тези двамата на младите опортюнистчета? Как да обърнеш "столетната" социалистическа партия към Q-anon конспирациите и да я хвърлиш в предварително обречена борба за фашизирания електорат? Как да вдигаш махленски скандали в партийната централа, та всички да ти се смеят? Как да си напълно неспособен да реализираш номиналната си позиция на основна опозиция, и то насред тоталната криза на управляващите? Как да се докараш до ситуация, в която многократно отлаганата и все така неорганизирана и недомислена партия на Трифонов може да те изпревари на избори? Не е нужно да си Ленин за да видиш, че властта се търкаляше по улицата - и любимката на Нинова Тачър би забелязала, че изминалите няколко месеца бяха рядка възможност да изпълнят политическото си съществуване с някакъв смисъл. Дори в съсипването на партията си не са достатъчно оправни, та да се свърши по-бързо с тая мъка..."

Филип Буров, автор в "Барикада", в профила си във Фейсбук

"Че кой се е съмнявал, че ще ги спечели?! След ДПС това е най-дисциплинираната и респектирана от лидера си партия. Сега сме в очакване на нощта на дългите ножове. Чистката на Нинова, тържеството на арогантността и обединената безпросветност по партийните върхове в алцхаймеровата БСП..."

Калина Андролова, журналист в сп. "Инфакто", в профила си във Фейсбук