Кардиолог с COVID-19 от видинската болница, пламнала от вируса, проговори

"Досега не сме имали ситуация на пандемия. Всичко, което правехме, го правехме в крачка. Убеден съм, че по-голямата част от персонала е спазил мерките за защита", това заяви кардиологът във видинската болница д-р Стоян Филипов, който е с положителна проба за коронавирус.

Той в момента се намира у дома, където е изолиран. Той обясни, че когато е започнала епидемията с COVID-19, в болницата не са имали достатъчно защитни средства.

Самият той коментира, че не е подценявал ситуацията и през цялото време е спазвал мерките. Въпреки това подчерта, че физическата дистанция в неговата специалност е невъзможна и шансовете да бъде заразен са високи.

„По-голямата част от нас имат контакти във всички други отделения, тъй като имаме консултативни дейности и е невъзможно да бъдем дистанцирани“, заяви лекарят в сутрешния блок на bTV.

А към момента в МБАЛ-Видин две от отделенията не приемат пациенти заради намален медицински състав.

Около 10% от персонала са под домашна изолация, коментира директора на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински. Той беше категоричен, че работата на лечебницата няма да бъде спряна. Според него пика на заразените медицински лица вече е преминал. По думите му при условие, че има повече заразени медици, отколкото пациенти, има пропуски при спазване на мерките от страна на персонала. От 155 хил. лв. дарения – около 100 хил. лв са отишли за апаратура и предпазни средства в болницата.

Видео можете да видите тук