Маратон върху пластмасови бутилки в защита на китовете пристигна във Видин (снимки)

Участниците в първия в света маратон с падъл борд, направен от употребявани пластмасови бутилки, пристигнаха във Видин в неделя.

Бразилецът Карлос и англичанката Каролин провеждат маратона си в 12 европейски страни, като България е деветата държава в маршрута им. Те са стартирали от Франция на 8 юни, когато е Световният ден на океана, минали са през Испания, Португаля, Италия, Словения, Хърватия, Гърция и Македония. След нашата страна ще продължат в Сърбия, Босна и Херцеговина и трябва да приключат необичайната си обиколка на 30 септември в Черна гора.

„Искаме  да привлечем вниманието върху замърсяването на световния океан с пластмаса. Това е глобална заплаха, която достига тревожни размери - до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба”, сподели Каролин Нютон.

Другата им цел е да накарат повече хора да се занимават с водни спортове и по-специално с гребане с падъл борд. „Като гребете, няма да мине много време, преди да видите пластмаса или друг боклук да се носи по водата. Ако се блъснете в него, ударът ще има траен ефект и ще ви накара да направите нещо по въпроса”, допълва Карлос.

Той е учител, специализиран за работа  с деца със специални образователни потребности. Роден е и израснал в Сао Пауло, Бразилия, но последните 11 години живее във Великобритания.

Тя е начален учител, родена е в Южна Африка, но е британка. Живяла е в много страни и освен с преподаване се занимава и с водни спортове. От 2007 г., когато научила, че китовете и другите морски животни умират от пластмасовото замърсяване, активно участва в инициативи за опазване на околната среда. През последното десетилетие има много съобщения за намерени пластмасови отпадъци в стомасите и червата на китове и делфини, които се самоубиват като излизат на брега.

Ето едно от последните съобщения, което показва за какво точно става въпрос:

Учени откриха 30 найлонови торбички в стомаха на клюномуцунест кит на Клювие, убит край Норвегия, съобщи ДПА. Китът е бил в лоша форма и няколко пъти е засядал в плитчини край о-в Сотра. Той е убит през уикенда от морските служби.
Клюномуцунестите китове на Клювие са дълги до 7 м. Те се хранят предимно със сепии и риба. Обикновено не достигат до норвежки води.
Червата на кита изглежда са били блокирани от найлоните, което му е причинявало значителна болка, казаха учените от университета на Берген, които са го изследвали. Мазнините му също са били много малко, което показва, че е бил недохранен. Надписите на торбичките са на английски и датски език.
Природозащитници са съобщавали за намерени пластмасови отпадъци в стомасите на китове, заседнали в Германия, Холандия, Великобритания, Франция.
Рибите и птиците също поглъщат много пластмасови отпадъци. Найлоните и пластмасата не се разграждат напълно, а се превръщат в по-малки парчета. Рибата и планктонът ги поглъщат и така отпадъците навлизат в хранителната верига.