Математици помагат на археолози във Видин

Двама абитуриенти на ППМГ "Екзарх Антим I" работят на разкопките на един от най-интересните обекти от старата история на Видин. Разкопките са близо до училището и за мястото се носят най-различни легенди. Според една от тях таен тунел го свързва със замъка "Баба Вида". Калоян Ивов и Владислав Ангелов са избрали да научат дали е така от първа ръка.

"Решихме, че това ще бъде нещо различно и интересно за нас. Работата на разкопките не е натоварваща, дори спокойно можем да кажем, че е като почивка. За хора като нас, които са в последния гимназиален клас, дори може да се каже, че тежкият физически труд е за предпочитане пред умствения! Очаква ни важна учебна година. С удоволствие бихме продължили да идваме на обекта, но само ако имаме възможност да съчетаем училището с разкопките. Вярваме, че от това място може да стане един красив археологически парк, но за да се случи това, ще трябва повече финансиране", смятат помощник-археолозите. И с усмивка добавят: "На своите съученици бихме казали да последват нашия пример и да не се поддават на летния мързел!"

Основателни ли са очакванията на Калоян и Владислав за значимостта на обекта, питам Ваня Ставрева, археолог във видинския исторически музей. "Тази кула №8 е открита още в началото на 80–те години. При изкопни дейности за основи на жилищен блок строителите попаднали на останките на кулата. След това има няколко опита за разкопаване на тази кула, един от тях е през 2014-та, когато работата е продължила един месец и е спряла поради липса на финансиране. За момента също няма целево финансиране, а археологическият екип, с който работим, се състои от доброволци. Двама от тях са ученици от Математическата гимназия. Основната група от седем човека е изпратени от Община Видин. Нашата най-голяма надежда са младите. Надяваме се сред доброволците да имаме и момичета другата седмица, които да ни помагат с измиването на керамиката. Разполагаме с три седмици, т.е. до 30 септември, тъй като разчитаме на доброволци и не можем да отнемем повече от тяхното време. Кулата има огромен шанс да стане туристическа забележителност, защото такава до сега никъде не е откривана. Тя е с диаметър 35 метра и е десетоъгълна. Уникална и напълно автентична! Знаем как на други места се реставрират оскъдни останки и се надграждат, или направо се строят нови сгради, по подобие на старите неща, които някога са се намирали на същото място. Като например строежа на Цари Mали град край село Белчин, Самоковско. Научен ръководител на нашия обект е доц. д-р Здравко Димитров, който за съжаление точно в момента на нашия разговор не е на разкопките."

А дали моята събеседничка вярва в доброволчеството? "Бих призовала хората, обичащи Видин, да докажат това, като дойдат тук и ни помогнат. Това първо ще бъде интересно за тях и второ със своето присъствие ще поощрят младите хора, които първи се отзоваха, а и нашия екип също", казва Ваня Ставрева.

"В нашия град Видин има три периода, оставили трайни архитектурни следи. Този на римската крепост "Бонония"; следва средновековната крепост "Баба Вида" и последния период- на крепостната система "Калето", от която са останали капиите. С нашите разкопки ние се опитваме да разкрием една малка, но красива част от римската крепост "Бонония", затваря разговора археологът.

Автор: Лилия Боянова, 7 клас, Работилница по творческо писане,

ПМГ "Екзарх Антим Първи"