Мая Манолова: Подготвя се обща платформа срещу фалшифициране на изборите

Христо Иванов, Слави Трифонов и Мая Манолова обсъждат активно създаване на мрежа от застъпници и обща платформа за отразяване в реално време на резултатите от изборите на 4 април. Целта е да се осигури прозрачност на изборния процес и да се създаде превантивна мярка срещу всеки опит за подмяна вота на избирателите. Това е сериозно предизвикателството, което в момента стои пред „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ“, заяви в интервю за Дарик радио  Мая Манолова.

Стремежът е трите формации да имат застъпници и наблюдатели във всяка една от 12 000 секции в страната, поради което в момента се провеждат няколко паралелни кампании за набиране на доброволци от цяла България.

Манолова е категорична, че ако тази идея се осъществи, това би активирало хората да гласуват. По-високата избирателна активност е гаранция и за смяна на политическата система.  Въпреки всички предварителни прогнози, „Има такъв народ“, „Демократична България“, и „Изправи се БГ“ имаме  шанс да направим мнозинство в следващия парламент, дори и да нямаме предизборно споразумение помежду си, коментира още Мая Манолова. 

Малка е вероятността обаче да има предизборно споразумение между трите формации, затова все още се обсъжда коя партия може да бъде  „ракета-носител“ за гражданското обединение и Отровното трио - Движение „България на гражданите“, „Движение 21“ или „Единна народна партия“ на Мария Капон. Мая Манолова заяви, че от „Изправи се.БГ“ са отворени за всички политически формации и граждански движения, които не са парламентарно представени.

Целта е да се сформират предимно граждански листи, в които партийно ангажираните лица да не са повече от 30%. В момента се провеждат и номинациите за избор на народни представители за 45 Народно събрание, потвърди още Мая Манолова, която тези дни провежда  срещи в Пловдив и в различни градове от областта.

Заместник-председателят на ПП “Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви пред Дарик, че от партията на Слави Трифонов не планират изявления пред медиите до 4 март, когато е началото на предизборната кампания.