Михаил Миков: Причината за бедността са експлоатацията и високите норми на печалба, корупцията само помага

„Проблемите с корупцията в България са сериозни и това не е само заради оценките на нашите европейски партньори, а заради усещането на хората в България. Но аз не споделям едно обяснение, че корупцията е причината за бедността. Причината за бедността и ниските доходи е високата норма на печалба и експлоатацията, а корупцията влияе, но тя не е основна причина”, заяви Михаил Миков в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR, явно визирайки твърденията на председателката на БСП Корнелия Нинова, че корупцията е причина за бедността.

Миков коментира и един въпрос от последното заседание на Националния съвет на БСП, който е създал сериозно напрежение – изказването на Кирил Добрев във връзка с отговорностите на БСП.

„Преди празниците той направи едно изявление, че БСП носи също отговорност за РМД-приватизацията, защитавайки участието на г-жа Нинова в приватизацията на „Техноимпекс”, че БСП носи същата отговорност като десницата в областта на здравеопазването. Това е дълбоко невярно. Защото аз и много от Националния съвет сега не сме народни представители, но 1997-2001 г. участвахме и заявявахме ясни позиции по тези въпроси и никой до сега не е имал съмнение, че БСП не носи отговорност за тези промени в законите, за тези управленски действия, за този тип РМД-приватизация и за този тип здравна реформа”, каза Миков и изрази учудването си, че Нинова е отказала да включи този въпрос в дневния ред на пленума, както и да бъде гласувано препотвърждаване на позициите на БСП, които са последователни от края на миналия век до сега.

„Аз съм сериозно учуден и смятам, че една такава тиха ревизия чрез изказване на зам.-председател на партията е некоректна към онези стотици хиляди социалисти, които не могат да носят отговорност. И тук не става въпрос за спора с Жан Виденов и Румен Гечев, тук става въпрос за отговорността на БСП, защото това отваря възможност за десницата и другите да казват – ами вие от БСП сте като всички, вие също отговаряте за РМД-приватизацията, за реформите в здравеопазването и търговските дружества, даже и Конституцията беше намесена”, поясни политикът.

Миков отхвърли внушенията за негативна вълна в партията срещу Корнелия Нинова и посочи, че „става въпрос за търсене на най-добрия път, по който БСП може да спечели общественото доверие, респективно, да налага своите политики, след като ги е изработила, и тук са големите спорове. Никой лидер не може да се поставя над партията и над колективното ръководство на партията”.  

Големият въпрос, според него, е какво е съдържанието на политиката на БСП  и може ли партията да продължава с такива люшкания. „Това са големите спорове, това са критиките от членовете на Националния съвет към ръководството и в частност – към председателя на партията”, заяви Миков.