Миков: Трябва алтернатива не само на Борисов, а на дясната политика. След ЕРП-тата следват ВиК-та

Позицията на държавата за ЧЕЗ трябва да е ясна. Скандалът около сделката може да е повод, но не и знак за разрешаването на такъв голям политически и юридически въпрос, смята Михаил Миков.

"Приватизацията на естествени монополи винаги има отражение върху политиката. Схващането, че държавата е лош стопанин всъщност е подмяна на истината, че стопаните на държавата са лоши. И именно това доведе до крайнолибералното схващане "всичко за продан". Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият лидер на БСП Михаил Миков.

"Трябва да стане ясно каква е позицията на държавата. Работата и на управляващите, и на опозицията е да реализират свои политически платформи и да сменят политиката не само за ЧЕЗ, а за всички подобни дружества", посочи Михаил Миков.

Днешната държава се управлява от десницата, които излъгаха хората в последните десетилетия, че приватизацията решава проблемите, но това не стана. Трябва да се смени политиката за всички естествени монополи и да стане ясно как държавата си връща контрола.

„Въпросът е много по-голям от ЧЕЗ, защото винаги в търговските сделки има разправии, стоят интереси, които могат да повлияят на политиката. Политическите партии трябва да намерят сили да погледнат по-сериозно и по-далече от сделката между ЧЕЗ и Върбакова. Защото след енергоразпределителните дружества, може да започне концесиониране на ВиК-дружествата по модела на „Софийска вода”, предупреди Миков.

По повод на подписката на БСП срещу сделката за ЧЕЗ, той каза: „Когато караш хората да се подпишат да се спре нещо, трябва да кажеш какво правиш после, какво правиш в другите сфери на естествени монополи и да предложиш алтернатива.”

Президентът трябва да каже още по-ясно: връщане на държавата в енергетиката, връщане на държавата в естествените монополи, коментира Миков по повод свикания КСНС.

Целия разговор можета да чуете тук