Милчо Лалов: Опасността не е преминала

Обявеното бедствено положение в Брегово продължава, казва пред Агенция "Фокус" кметът Милчо Лалов

Има ли към този момент опасност за хората?

Продължава да действа заповедта за обявеното бедствено положение. За съжаление спада е минимален с няколко сантиметра, но подпочвените води  продължават да увеличават дебита си. Ситуацията не е променена от няколко дена. Ние продължаваме да изпълняваме нашите задължения. Опасността не е преминала и сме в готовност да не допуснем усложняване на обстановката.

Какво показват последните проби на питейната вода и тези на река Тимок.

Официални резултати от пробите, все още не са ми представили. Независимо от това, вчера на мястото на заливната зона, разговарях с Директора на РЗИ-Видин, който каза, че има резултати, но аз искам да ги имам и то с официален документ с подпис и печат на длъжностни лица. Аз знам защо те не ми представят тези резултати, защото те знаят, че  след това ще дам за изследване паралелен резултат и ако има разминаване, някой може да носи отговорност.

Може би предстои да ги получите?

Да се надявам, че ще ги получа и да се надявам, че няма да има проблем. Към днешна дата при мен няма никакви документи, което не е нормално.

Вчера министърът на МОСВ Нено Димов беше на посещение в Брегово, до какви  решения се стигна за подобряване на ситуацията?

Представителите на МОСВ не са ми се обаждали. Ние ще насочим нашите въпроси към Напоителни системи, защото защитната дига е подгизнала от вода и да не се случи пробиване на дигата и ще бъдат сезирани и органите. Пожарна безопасност са на място, вършат си работа, но сигурно ще се наложи други действия с активното участие на Напоителни системи, защото дигата е държавна собственост и се стопанисва от  Напоителни системи

По технически съображения вчера беше изключено електрозахранването на помпена станция „Брегово 3“. Вода за гр. Брегово се подава от помпена станция „Брегово 1“. Има ли промяна в  ситуацията тази сутрин?

Няма промяна в ситуацията

А помпена станция „Брегово 1“ ще може ли да задоволи нуждите на града с питейна вода?

Може. Основния въпрос е да имам официален документ за качеството на водата.  Дано да го изпратят и резултатите да са положителни.