Митове за хотел "Украина" в Москва (снимки)

За да издигнат грандхотели, които заслужено да впечатлят чуждестранните делегации, съветските власти събарят цели комплекси от сгради, източват блата и строят нови мостове. Освен че променят градския силует, новите хотели допринасят значително и за градския фолклор и скоро се превръщат в център на внимание и гореща тема за разговори, разказва "Руски дневник"

Някои хотели са разположени в небостъргачи в неокласически сталинистки стил („Ленинградская“ и „Украина“), а други са построени по оригинални проекти в сталинистки имперски стил („Москва“ и "Пекин"). Трети пък са поместени в сгради отпреди революцията, които са напълно реновирани. Един такъв пример е хотел "Советская", който наследява сградата на „Яр“, един от най-големите ресторанти в Москва през 19 век.

Разположен на западния бряг на р. Москва срещу правителствената централа (наричана „Белия дом“), хотел „Украина“ е построен през 1950-те години. Дълго време той е сред най-високите хотели в Европа – височината му, включително с шпила, е 206 метра. Днес в тази историческа сграда се помещава хотел Radisson Royal. 

Хотелът е седмият и последен от небостъргачите „Седемте сестри“ в Москва. Тъй като строителството му започва едва след смъртта на Сталин, съдбата му е определена от следващия съветски лидер – Никита Хрушчов. Освен с осъждането на култа към личността на Сталин, Хрушчов е известен и с иновативния си подход към недостига на жилища в СССР.

За да пресели наемателите от комуналните апартаменти, той построява пететажни жилищни блокове – т. нар. „хрушчовки“. Според градската легенда Хрушчов казал, че СССР няма достатъчно пари, за да поддържа такъв голям хотел и наредил на строителите да превърнат лявото и дясното му крило в жилищни блокове (около 60% от стаите в хотела). Възможно е в тази легенда да има доза истина, тъй като в лявото и дясното крило на хотела все още живеят обикновени граждани.

Друга легенда е посветена на диорамата „Москва, столица на СССР“, която е изложена на първия етаж. 300-метровият макет на руската столица е направен през 1977 г., след което е изложен в Ню Йорк. Миниатюрната Москва жъне огромен успех в САЩ, като всеки ден привлича 30-40 посетители. Според слуховете астронавтът Нийл Армстронг моли съветското правителство да му продаде впечатляващия експонат, но получава кратък и ясен отговор: „Москва не е за продан“.