На 1 юли поклонници поемат по българското "Камино"

На 1 юли група ентусиасти ще поеме за пръв път по първият по рода си поклоннически маршрут в България - "Светият път" от Велико Търново до Рилския манастир, пише "Дневник".

През целия месец поклонниците ще извървяват пеша максимално близкия до автентичния (не изцяло известен) маршрут на връщане мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Повод е 550-тата годишнина от църковното събитие.

Идеята е подобна на прочутия европейски поклоннически маршрут до испанския град Сантяго де Компостела, наричан "Ел камино" (Пътят), по стъпките на Свети Яков, погребан в катедралата на града. Всяка година по многобройни пътеки от различни части на Испания и Европа към Сантяго де Компостела се насочват стотици хиляди хора - не само отдадени на католическата вяра пилигрими, но и хора, търсещи предизвикателства и необикновени преживявания.

Българският 550-километров маршрут е разработен от двама жители на Велико Търново - учителя Евгени Коев и математика Паскал Пиперков, пише вестник "Борба". Пътят преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии и ще е маркиран .

"Няма как с абсолютна точност да знаем откъде са минали монасите през 1469 г., за да върнат мощите на светеца в Рилския манастир, но разработихме трасето така, че да е максимално близо до оригиналния път. От Велико Търново до Никопол има пет-шест храма, които носят името на светеца, и тук няма съмнение, че тези светини са свързани с Иван Рилски. Между Никопол и Враца има верига от средновековни манастири. Включихме ги в маршрута, защото е много вероятно процесията да ги е следвала", разказва Евгени Коев пред изданието и допълва, че най-сложна се е оказала последната отсечка – от Враца до София. Там трасето ще минава по билото на Искърското дефиле.

Двамата работят по идеята заедно с клуба по пешеходен туризъм и туристически спортове "Трапезица – 1909",
туристическо дружество "Академик – ВТУ" и Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон". Съдействат кметовете, областните управители и митрополитите. Пътят пресича и четири природни парка, чиито директори също трябва да дадат разрешението си.

За проявата има благословение от Търновския митрополит Григорий.