На честване в Кула Михаил Миков разказа история за 6000 км, 73 години и 20 от тях (видео и снимки)

Десетки хора се събраха в мемориалния комплекс „Катюша” край Кула, където по традиция всяка първа събота след 9 май се празнува Денят на победата над хитлеро-фашизма. Честването през тази година се състоя за 20-ти пореден път. Провеждането на тържествата бе възстановено от инициативния комитет „Катюша 9 май” с председател Михаил Миков и от тогава не е прекъсвано.

„Паметникът „Катюша” беше пред разрушаване и тогава с Александър Лилов, Татяна Дончева, Марко Петров, Тодорка Викьова и още десетина души възстановихме това честване”, припомни Михаил Миков.

Гости на празника за 73-тата годишнина от края на Втората световна война днес бяха народният представител от Врачански избирателен район Николай Иванов, първият секретар в Посолството на Беларус Александър Антонов, членовете на Националния съвет на БСП Чавдар Георгиев, Пламен Младенов и Димитър Велков, общински председатели на БСП от Видинска област, представители на Руски клуб „Видин 2002”, на Видинската митрополия, граждани от различни населени места.

„Трябва да направим така, че тази памет и тази почит да бъдат предавани на нашите синове и внуци, защото трябва да помним”, призова Николай Иванов.

„Днес по улиците на цял свят върви Безсмъртният полк и това не е по заповед на Путин, това не е заради някаква идеологическа кампания. Това е, защото признателните потомци помнят кървавата кланица на Втората световна война”, каза Миков и разказа история, която можете да чуете във видеото.