Не плачете, деца! Бедността е преборена, учебниците ще са цветни за всички

С цветните и черно-белите учебници просто лустрото падна и лъсна грозната истина – в България има бедни и богати. Това е! И разделителната линия между тях не е само в образованието, нито е от вчера или днес.

Проблемът с (не)достъпността на учебниците е поне от 15 години.

Аз, например, съм снимала на ксерокс учебници за сина ми, които са били твърде скъпи. А той е завършил още през 2005-та година...

Не съм от богатите и ясно осъзнавам къде ме е поставило класовото разделение. Не защото не съм учила (а уча и сега), не защото не работя – имам 30 години трудов стаж, 25 от които като журналист, не защото ме мързи (това са обичайните мантри, че бедните са бедни, защото не са учили, не работят и ги мързи).

Отговорност на лявата интелигенция, част от която се чувствам и аз, е, че не сме намерили начин да помогнем и на останалите от 99-те процента да прогледнат и да осъзнаят действителността и къде се намират в нея.

За отговорността на оялия се разноцветен политически елит, чиито деца са в чужбина, не ми се говори. Сега ще поохкат, ще се повайкат, ще си направят пиар, но от това бедните няма да станат по-малко бедни...

Ето, учебниците официално ще се цветни за всички.

Но реално, както и досега, ще са такива само за хората, които могат да си ги позволят, а за другите пак ще си бъдат черно-бели, снимани на ксерокс.

Е, поне срамната истина ще е скрита.

Общественото мнение ще притихне и отново ще заспи спокойно в поредното самозалъгване, че децата няма да бъдат разделени на бедни и богати още от училище и психиките на бедните няма да бъдат травмирани с някакви черно-бели учебници.

Така че, не плачете, деца! Всички сме невинни...

ВАНЯ СТАВРЕВА, журналист