Новият живот на Турската поща (снимки)

Център за обучение, изкуство и култура бе открит в старата Турска поща в крайдунавския парк на Видин. Сградата, която от години пустее и не се използва, най-сетне започва нов живот, благодарение на инициативата на Регионална библиотека "Михалаки Гергиев".

Тържествен водосвет за здраве и благополучие бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Видинският кмет приветства присъстващите и поздрави директора на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“   Десислава Иванова: „Горд съм, че имам честта да открия в навечерието на Великденските празници една безценна придобивка за Видин, от която нашият град имаше необходимост отдавна. Благодарение на инициативата и всеотдайността на колегите от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, със съдействието на Община Видин Центърът за обучение, изкуство и култура вече е факт. Той се помещава в една от емблематичните сгради на Видин – Турската поща, която е много добре запазена през годините. Ще припомня, че тук е бил разположен първият музей, свързваме я с музикалната школа, Дунавското бюро и Областния информационен център за Европейските фондове.  Днес тази сграда отваря врати за нов живот. Откривам Центъра за обучение, изкуство и култура с убеждението, че той ще се превърне в притегателно място за видинчани и ще изпълни своето предназначение на духовно средище.“

Община Видин дари на центъра книги, които са подходящо четиво за деца и млади хора. От своя страна Директорът на Регионалната библиотека изказа благодарност и връчи Акт за дарение на кмета на Общината.

След официалното откриване всички гости разгледаха центъра. Събитието продължи с провеждане на дискусии, фокус-групи и творчески ателиета.