Оправдаха подсъдимите за взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 души

Видинският окръжен съд оправда и четиримата обвиняеми по делото  за взрива в завод „Миджур“ , при който загинаха 15 души, предаде Радио "Фокус" - Видин. Днес бе прочетена от съдията по делото Владимир Стоянов присъдата на обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“ към  МВР, Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в завод „Миждур“ и собственикът Валери Митков. Те бяха оправдани по всички повдигнати обвинения.

Съдията по делото Владимир Стоянов в продължение на 2 часа чете присъдата. След това при затворени врати бе постановена мярка „подписка“ и за четиримата обвиняеми, те не могат да напускат страната до окончателното приключване на делото.

Мирослав Костов, прокурор по делото заяви, че в 15-дневен срок ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд. По някои от повдигнатите обвинения на 4-мата обвинения се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, заяви Мирослав Костов.

Част от подсъдимите  нямат  връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива, каза адвокат Стефанова, защитник на обвиняемия Валери Митков, собственик на  АД „Видекс“, стопанисвало завода в Горни Лом. Самият собственик, чийто син също загива при този взрив, заяви след прочитане на присъдата, че има външна намеса за този взрив. Той посочи, че няма други доказателства, че взривът е станал по друг начин и това се е доказало в процеса на съдебното дирене. „Грешката е в това,  че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде – това е външна намеса“, заяви Валери Митков. Той допълни, че технологичният процес не позволява при грешка на един или няколко служители при една или няколко противопехотни мини   да доведе до трагичния инцидент, който е станал в завод „Миджур“. „Това се доказва както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти , които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина за този трагичен инцидент. Според него това се установява и от експертизата по делото. Адвокатът на Валери Митков Златка Стефанова заяви, че по делото, още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива и присъдата съответства на това, което бе установено по делото.

По делото за взрива в завод „Миджур“ са разпитани близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, по делото са конституирани близо 50 роднини на загиналите,  а самото дело е 180 тома. Две години след взрива в Горни Лом делото влезе във Видинския окръжен съд в началото на 2017 г. Делото се гледа по общия ред при закрити врата заради държавна тайна в материалите по него. Адвокати, представляващи семействата на загиналите при взрива, заявиха, че ще обжалват присъдата.

На снимката: Собственикът на завода Валери Митков на път за Съдебната палата