Ориентиране с мобилен телефон събра над 100 участници

На 6-7 октомври 2018г. се проведе трансграничното спортно-туристическо събитие без състезателен характер „Ориентиране с мобилни телефони”. Над 100 участника от България и Сърбия тичаха, ходеха, караха колело по различни специално разработени туристически маршрути с 3 нива на трудност, които се разкриваха пред участниците точка по точка, поддържайки концентрацията на приключение през цялото време на максимално високо ниво. 

Първият ден бе посветен изцяло на Белоградчишките скали. Началото бе дадено от кмета на община Белоградчик г-н Борис Николов и Председателя на Сдружение за Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин - г-н Евтим Стефанов. С общи усилия участниците инсталираха специално разработено по проекта мобилно приложение, което ги преведе през малко познати, но изключително красиви скали около крепостта Калето и местността Маркашница, разкривайки по пътя зашеметяващи гледки. Приложение е специално с това, че не дава пътя, по който участниците трябва да стигнат до търсената точка, а всеки сам е оставен да намери своя път, превръщайки се в откривател на природни феномени, гледки и положителни емоции.

През втория ден участниците в мероприятието посетиха района около връх Бабин зуб в местността Стара Планина в област Княжевац, Сърбия. Приятното, слънчево време позволи на всички да се насладят пълноценно на великолепната природа в планинския район и на чудните отвесни форми на скалите на върха, около който е изграден един от най-успешните ски курорти в Сърбия.

Приложението Advision може да бъде изтеглено от магазина за приложения на “Google“ и е напълно безплатно. То позволява да се отчете времето за минаването през избрания маршрут, както и да се качи снимков материал от приключението на всеки, който го е ползвал. То ще Ви помогне да откриете един от най-красивите места не само в трансграничния регион на България и Сърбия, но и на цяла Европа, а именно природните красоти на Белоградчик и Княжевац.