Поканиха учредителката на "Изправи се.Бг" Мая Манолова във Видин

Обявяваме началото на Националната кампания „Малките пред големите“, с която ще обиколим цялата страна за подкрепа на обикновените хора и за да покажем силата на гражданското обединение.

Това заяви днес учредителят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на форум за присъединяването на колективни и индивидуални членове и партньори към мрежата.

Кампанията „Малките пред големите“ е в защита на гражданите от произвола на чиновниците, на малкия бизнес - от административната тежест, на пациентите - от лошото здравеопазване, на потребителите - от монополите, на дребните земеделски собственици - от крупните арендатори, на избирателите - от изборните манипулации, на работниците – от некоректните работодатели“, обясни целите на кампанията Манолова.

Към платформата днес се присъединиха представители на майките на деца с увреждания, на инициативни комитети, свързани с опазването на въздуха и против презастрояването, правозащитници, лекари, адвокати, представители на на медицинските съсловия и пациентски организации, представители на културната общност, браншови и синдикални сдружения.

На събитието дойдоха и представители на движение „Днес”, синдикат „Защита”, шофьори от градския транспорт, хора, организирали социалната кухня през миналата зима, миньори от Бобов дол, шивачки от Дупница, на които Манолова е помагала.

В залата имаше учредители от София, Варна, Перник, Пловдив, Кюстендил, Благоевгра, Петрич, Дупница, Видин и други градове.

„Хората във властта са страхливи, не са страшни. Те обичат сянката, не светлината. Ще ги осветяваме. Когато ни виждат обединени, те са в паника и се страхуват. Затова и България носи номер 111 на гърба си – България е на дъното на свободата на словото, на свободата изобщо, каза още Манолова.

По думите на Манолова гражданската платформа ще изгради опорни екипи в страната и към „Изправи се.БГ“ ще се присъединяват нови партньори - местни формални и неформални организации.

„Изправи се.БГ“ има електронна платформа на сайта си, която сме нарекли „Граждански натиск“. В нея хората от цялата страна и българи от чужбина могат да подават сигнали и жалби за зле работеща администрация или нарушени права“, каза още Манолова и добави, че проектът се финансира с лични средства на учредителите, както и с малки дарения през сайта www.izpravise.bg

Тя заяви още, че безплатните приемни за граждани ще продължат и гражданската платформа ще реагира на всяка несправедливост, на всеки сигнал за корупция, както и че ще усилва гласа на гражданите по проблеми, които са важни за тях.

***

Изказвания на партньорите и учредителите:

Никола Вапцаров:
Да се изправим, да действаме и да застанем твърдо на нашите позиции, за да защитаваме справедливостта. Да защитим хората от тези, които са по-силни икономически и политически. Бият ни през ръцете всеки път, когато посегнем към тази справедливост. Да не забравяме – че само да свием юмруци, и никога няма да могат да ни спрат. Борете се! Ние не сме смачкани, наведени и победени хора. Вярвайте в себе си!

Стефан Стефанов, адвокат, гражданско движение „Днес” – Видин:
Искам да продължим напред, както Мая досега го е правила. Мая, искам да започнеш от Северозапада! Ела там, отиди до хората и чуй проблемите, защото държавата ги е изоставила. Каня те! Те искат и те приветстват между тях, за да опитаме да решим техни проблеми. Те казват, че държавата ги е забравила. Тръгнете от Северозапада срещу несправедливостите в държавата!

Вера Иванова:
От години с гражданки натиск се борим стъпка по стъпка за децата и хората с увреждания. Още не можем да се преборим. Целим да прокараме морал в политиката. Не успяваме засега. Но начинът е чрез обединение, натиск и глас от улицата. Те не могат да продължават да ни мачкат. Благодарим ни Манолова, че ни подкрепи. Тя беше единственият човек, който каза, че това ще стане. И то стана. Ние се преборихме за едно обикновено право – децата ни да живеят, когато нас вече ни няма.

Проф. Атанас Щерев:
Аз съм тук да подкрепя Мая Манолова и тези, които я следват. Искам аз и моите близки и моите деца да живеят в правова държава, да имаме независима съдебна система, а не някой да посочва ВСС и кой да бъде главен прокурор, защото за развитието на едно общество едно от най-важните неща е справедливостта. Искам образователната система да се развива така, както трябва. Защо парите следват ученика и студента и само се грижим за броя им? А парите не трябва ли парите да следват знанието и как се реализират тези млади хора? Искам здравеопазването да е поставено на здрава основа, а не България да е последна по спазване на правата на пациентите. Това срива медицината като наука и нарушава доверието между пациентите и лекарското съсловие. Искам системата на плащане в здравеопазването да е реално, допълнителното заплащане за безимотните и без доходите да е организирано във фонд, от който да се плаща за здравните грижи за тези хора. Нито един българин не трябва да отива с портмонето си в болница. Защото никъде в нормална правова държава не се прави така. Искам да помогна на тези сърцати хора, които са се захванали да постигнат това, водени от Ма Манолова.

Пенка Георгиева, „Заедно с теб”:
Познавам Мая от 10 години като член на Правната комисия в парламента. Ние тогава не подкрепихме закон, за който тя се бореше. Тогава тя се обърна към нас с укор, че не подкрепяме другите пациенти. Аз нося този укор от години и се боря именно за пациентите. Аз я подкрепих като кандидат за кмет, защото познавах работата й като омбудсман. Когато отидох при нея за пациентите, които умират, само тя ми отговори. Знаех, че няма правомощията нищо да промени, но тя направи така, че проблемът да се реши. Тя стоеше зад мен и ми даваше силата да защитавам пациентите. Отговор от НЗОК още нямам, а минаха 4 години. Ние, пациентите, заставаме зад нея, дължим й подкрепа. Когато не й достигна малко на изборите в София, си казах: София е тясна за Мая. Мая трябва да изправи България!

Максим Генчев:
Мая, изправи България! Нас ни управляват роби, тоест ние не можем да живеем свободно. Ние сме „сами вкъщи” и чакаме Майчето да се върне, да ни отърве от лошите, от сърдитите, от злодеите. Да следваме Мая и да победим, ако е възможно. Ако не, ще ги надхитрим!

Адв. Веска Волева:
Ние всички говорим срещу 45 години комунизъм – мъка, драма, бедност. Вие давате ли си сметка, че сме в нови 45 години, от които вече минаха 30? Нищо не се е променило, само се е задълбочило. Унищожаваме създаденото. Имаме нов Тодор Живков, който става, скарва се, на когото трябва , потупва по рамото, когото трябва. В речника му има само „ще” и „аз”. А народът става все по-беден и нещастен. Тук заплатите са далеч от тези в Европа - унищожихме създаденото – икономиката, образованието, медицината, пазарите ни, производството, водата изчезна. В България има култ към личността. Хвалим се с високия процент за въоръжение, но аз виждам бедност на всяка крачка. Обществото има усещане за корупция. Има избраници, които събират нашите пари и ги раздават на други избраници. А хората гласуват на избори с химикалката. Народът е пушечно месо. И всичко това започва от главата. Изправете се! Има водач – това е Мая.

Адв. Десислава Филипова:
Формулата за успех е заедно да се изправим срещу всичко, което се случва у нас. Държавата предаде гражданите, администрацията е тромава, институциите са подчинени на големия, а не на обикновените хора. Тук сме обединение на хора, които се изправяме срещу това. Срещахме безразличието и бездушието, съпротивата. Само Мая широко отвори вратите на институцията си, тогава, а и своето сърце. Тя е човек, който работеше неуморно – събота, неделя, винаги. Впечатли ме липсата й на страх от смазващата държавна репресивна машина. Ние не харесваме принципа „Вие сте прости и аз съм прост, затова се харесваме”, а „Вие сте умни и аз съм умна, затова се изправете!”. Ние не сме съюзници на статуквото, изправете се!

Д-р Коцев:
Нищо няма да стане, само това чувам. Обикаляйки болниците, аз чувам само това – нищо няма да стане. Когато казвам на лекарите, децата ви ще си тръгнат, няма кой да ви даде чаша вода, те ми отговорят – те вече заминаха. Трябва да спрат да ни отстрелват поединично. Тези във властта са жалки и смешници, когато сме заедно и обединени. Ние в синдикат „Защита” сме 20 хиляди души и заставаме зад Мая. Искам лекарите да останат тук и да работят за България, децата ни да останат тук, иначе ще се стопим, ще изчезнем. Ние сме хората, които ще се изправим. Вън, на улицата. Не в топлите кабинети, а вън на улицата – както французите, румънците, поляците, унгарците…