Показват мозайки от Рациария в Епиграфския център във Видин

Мозайки от античния град Рациария са включени в експозицията на Епиграфския център във Видин, съобщи пред Радио Видин археологът в Регионалния исторически музей Ваня Ставрева. 

"До момента те не са били показвани пред публика, съхранявани са в "Кръстата казарма", но вече са част от експозицията на Епиграфския музей. Така че освен надгробните паметници, многобройните архитектурни елементи и монументалната скулптура, която може да се види, нашите гости вече могат да видят и тези много красиви мозайки, които произхождат от богати частни домове на антична Рациария. Защото за Рациария говорим много, знае се много, но е по-различно, когато части от този бляскав античен град могат да се видят и да се усети въздействието им на място", каза Ставрева.

Мозайките се открити при редовните археологически разкопки през 80-те години. "Знаете, че след това дълго време обектът бе подложен на иманярски набези, там не се извършваха археологически разкопки до 2013 г., когато те бяха възстановени с помощта тогавашния председател на 42-то Народно събрание Михаил Миков", припомни археоложката и изрази надежда, че през настоящия археологически сезон ще продължи проучването на откритите през миналагта година от екипа на доц. д-р Здравко Димитров императорски терми. "Сега ще се работи много усилено на тази територия и се надяваме се, че ще има не само мозайки, но и много значими артефакти, с които да обогатим фонда на видинския исторически музей", каза още тя.