Политолог: Ръководството на БСП няма визионерски, комуникационен и политически капацитет (видео)

В момента БСП няма визионерски капацитет, няма капацитет да прави политически предложения, които да водят кам новото "нормално" след епидемията, каза политологът Страхил Делийски в разговор с Александър Симов.

"Левицата по света в момента търси начини за превръщане на ситуацията от дефекти в ефекти, само че това ръководство на БСП не е доказало, че притежава, първо, визионерския капацитет, за да формулира параметрите на новото "нормално", второ - комуникационния капацитет, за да ги разкаже убедително, и трето - политическия капацитет да може да ги наложи." 

Според него, тази ситуация можела да се използва много по-добре от БСП: "Борисов в момента е склонен на утопическо социалистически действия, за да запази властовите си позиции и БСП вместо да се сърди, можеше да използва това нещо, за да прокарака определени неща, които да са в основата на новото "нормално".

"Всичко, което се случва и влизането отвреме навреме на темата "Абе, не можем ли с ГЕРБ" е функция на кризата на смисъла вътре в БСП. Ако ръководството на БСП имаше ясна идея къде иска да отиде и как да стигне до там, какво точно да се случи и с кого - тогава тези неща нямаше да се появяват. Състоянието на БСП е такова, че част от най-високия ешалон на партията в името на някакво политическо оцеляване са готови на абсолютно всичко, не само с Борисов, но и с когото се сетите. Ръководството вместо да съди онези, които търсят прегръдка с Борисов, да си зададе въпроса "Защо се случва всичко това, дали пък и ние, като ръководство, нямаме някаква вина". Отговорът тук би следвало да се потърси в състоянието на БСП, защото БСП ако беше в състояние, в което всеки момент може да вземе и реализира успешно властта, тогава този въпрос въобще нямаше да стои на дневен ред. 

Ако Борисов в момента се опиянява от ролята си на безпогрешен спасител, струва ми се, че Корнелия Нинова сякаш малко завижда от това нещо и това я кара да мисли себе си за достатъчно безпогрешна. Идеята за безпогрешността е най-прекия път към политическия провал", категоричен е Страхил Делийски.

Защо смята, че БСП няма позитивен проект за България, можете да чуете във видеото.