Политологът Димитър Ганев: Конфликтите между ГЕРБ и БСП работят единствено и само в техен интерес

Анализ на Димитър Ганев, политолог, изследователски център „Тренд” 

Политическият облик на Народното събрание е заложен още след президентските избори и няма да се промени в скоро време. Именно тогава се оформи много ясен двуполюсен модел в България между две основни партии, между които се води политическата битка – това са ГЕРБ и БСП.

И двата политически опонента са подготвили свои законопроекти за борба с корупцията. Макар те да не съдържат някакви фундаментални различия, по проектозаконите също ще бъде демонстрирано противоборство. Има различия по детайлите. И ГЕРБ, и БСП ще бъдат полюси и никакво разбирателство няма да има по простата причина, че БСП много държи да остане в опозиция на този законопроект.

Тя предлага алтернатива само защото иска да се легитимира като алтернатива на самото управление.

А защо иска да бъде опозиция на този законопроект и съответно няма да има консенсус между ГЕРБ и БСП?

Защото БСП знае много добре, че борбата с корупцията по принцип е едно обречено начинание и такива реални резултати на базата на тази нова структура няма да има. В случая понеже антикорупцията е изключително значима обществена тема, БСП се опитва да се постави така, че като минат няколко месеца и няма видими резултати в борбата с корупцията, да използва тази ситуация като сюжет, по който да удря управляващите и да казва: „Ето виждате ли. Няма никакви резултати. Ние предлагахме друго, а в крайна сметка това, което вие предлагате, не работи“.

Основното различие в антикорупционното законодателство на ГЕРБ и БСП се явява начинът на назначаване на ръководителя на тази нова структура. БСП казват: “ръководителят се избира и назначава от президента, ГЕРБ : „ръководителят трябва да се избира от НС. Ако се погледне по-дълбочинно, ще видим, че ако тази нова структура се назначава от президента, тя малко или повече ще бъде от някакъв тип леви кръговете. И ако тя покаже някаква жизненост, ще бъде използвана за трупане на политически капитал от страна на БСП. Разбира се това няма да се случи и ръководителят ще бъде назначаван от НС. БСП ще покаже и в този момент, че те са предлагали алтернатива, а настоящият модел на ГЕРБ не работи.

Сигурно е, че тази битка между ГЕРБ и БСП продължава в рамките на това Народно събрание и можем да се обзаложим по всички линии, че именно този политически сюжет ще бъде основен през следващите няколко месеца.

Въпросът е защо?

По една много проста причина – и ГЕРБ, и БСП много ясно осъзнават, че тази битка, това противопоставяне, този конфликт, това напрежение между тях работи единствено и само в техен интерес. Защото това ги консолидира, мобилизира редиците им и в същото време маргинализира цялото останало политическо пространство.

Източник: БГНЕС

Целия текст можете да прочетете тук