Преди 105 г. видинчанин ръководи победната атака на торпедоносеца „Дръзки“ срещу турския "Хамидие"

Ремонтът на кораб-музей „Дръзки“ завърши в навечерието на 105-годишнината от участието на флота в Балканската война. Това каза д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, цитирана от Радио "Фокус". Тя допълни, че кораб-музей „Дръзки“ също отбелязва годишнина като музеен експонат и вече шест десетилетия е най-атрактивният обект на музея.

„Този ремонт стана с обединените усилия на няколко институции. Трябва да изразим благодарност на командването на Военноморските сили за организацията, която създадоха, на ръководството на ТЕРЕМ „Флотски арсенал“ – Варна за инструментите и консултациите, които предварително бяха дадени. Благодарим и на фирмата, която безвъзмездно осигури боите, грунда и всички консумативи, свързани с  този ремонт. В продължение на 20 дни всеки ден работиха военнослужещи от първи дивизион на Пункт за базиране Варна и на флотската работилница, за което изключителна благодарност. В навечерието на отбелязването на 105-та годишнина от Балканската война се случи този успешен и няколко години чакан ремонт на кораба, но ние отбелязваме и още една годишнина, която се свързва със самия него. Точно преди 60 години при отбелязване на такъв празник от Балканската война той е открит като кораб-музей. Така се отдаде дължимото не само на участниците в Балканската война, но и на тези, които преди 60 години се погрижиха да имаме такъв спомен от войната и такъв паметник на заслужилите“, каза още д-р Мариана Кръстева.

След организирането на българския военен флот на Черно море – 1897 година, започва доставянето на нови бойни кораби. От 1904 до 1908 година в корабостроителния завод във Франция са построени шест еднотипни торпедоносеца – „Дръзки”, „Смели”, „Храбри”, „Шумни”, „Летящи”, „Строги”. При започването на Балканската война торпедоносците охраняват района на Варненския залив. На 7 ноември във флота постъпват сведения за движението на турски транспортни кораби. Същата вечер капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силует на голям неприятелски кораб – крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 ноември „Летящи”, „Строги” и „Смели” атакуват крайцера, но торпедните изстрели са несполучливи. Последен от дистанция 100 м атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че България има ефективен военен флот. „Хамидие” е изваден от строя и не участва в бойни действия до края на войната. При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на „Дръзки”. Тази пробойна се пази като свидетелство за първия боен успех на българския военен флот.

По време на Първата световна война торпедоносците изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения.

Торпедоносецът „Дръзки” е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г.

Ще припомним, че победоносната атака срещу "Хамидие" е осъществена под ръководството на видинчанина капитан-лейтенант Кирил Минков.