Рашков възобновява блокирания от ГЕРБ проект за ГКПП Салаш - Ново корито

Възобновяване на работата по отварянето на ГКПП Салаш - Ново корито обсъдиха министрите на вътрешните работи на България и Сърбия Бойко Рашков и Александър Вулин.

"Благодаря на министър Вулин за възможността да се срещнем и обсъдим въпроси от взаимен интерес – на първо място сътрудничеството ни границата. Обсъдихме мигрантския натиск, който безпокои страната ни и ще се отрази неминуемо и върху Сърбия, а това е притеснително и за сръбските колеги. Установихме, че нямаме различия по тази тема. Друг съществен въпрос е трафикът на тежкотоварните и леките автомобили, който тормози този и други гранични пунктове на страната ни и колегите от Гранична полиция положиха огромни усилия през лятото за преодоляване на проблемите.

Обсъдихме една възможност, която може да реши частично проблема в други подобни години -  става въпрос за започнат преди 7-8 години строеж на нов ГКПП в района на Белоградчик. Сръбската страна е в много по-напреднал стадий в изграждането на пътя, докато у нас строителството край с. Салаш е изоставено. Говорихме  за възможността за възобновяване на строителството, за да може оттам да преминават леки и лекотоварни автомобили, което би скъсило значително пътя към Белград от наша страна, както и  ще улесни пътуването на сръбските граждани към България. Така би се разтоварило значително движението през КГПП Видин и Калотина", коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков на съвместен брифинг на българо-сръбската граница на ГКПП Калотина.

Министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин благодари на българския вътрешен министър за осъщественото посещение и за проявения интерес.

„Между държавите ни няма отворени въпроси и двустранното полицейското сътрудничество е на високо ниво. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигрантски натиск. В сътрудничество с българските колеги можем поне малко да намалим мигрантската криза. Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще положим усилия мигрантския натиск да се усети в най-ниска степен.  В наш общ интерес за двете страни е транспортът на стоки да е по-бърз, лесен и безопасен, но не във вреда на контрола. Няма как заради по-бързата обработка, да намалим проверките за трафик на хора и наркотици.  Затова е необходимо заедно да решим как процесът да е по-бърз, но да не е за сметка на сигурността. Президентите ни Вучич и Радев договориха отварянето на още един граничен пункт и ще осъществим договореното от тях, като в близко време ще предоставим предложението ни на българските колеги, допълни още министър Вулин.

Изпълнението на проекта за разкриване на нов Граничен пункт между България и Сърбия при Салаш - Ново корито, стартира преди 7 години, но беше спряно от ГЕРБ в края на 2014 г. и забатачено до днес.

Хронологията на проекта показва кой, кога и какво е направил за него:

Малък граничен пункт в прохода Кадъбоаз между намиращите се на 8 км едно от друго българско с.Салаш и сръбско с.Ново корито е съществувал до средата на миналия век.

средата на 90-те години - започва да повторно разкриване на пункт от българска страна се говори от средата на 90-те години. 

27 юни 2007 г. - подписано споразумение  за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт Салаш – Ново Корито. Това става по време на среща президента Георги Първанов със сръбския президент Борис Тадич.

май 2009 г. - с решение на Министерския съвет с премиер Сергей Станишев е утвърдена спогодба за разкриване на ГКПП Салаш - Ново корито. 

2009 г. - МВР (с министър Михаил Миков) прави техническа заявка за проектиране на ГКПП с предложение за приблизителна точка за пресичане на границата, габарит на лентите за движение, изискване на разположение на местата за паспортно-визов контрол и митническа проверка, базови изисквания за сградата на администрацията, захранващи инфраструктурни и съобщителни проводи и други.

2011 г. - МРРБ е информирано, че сръбската страна не предвижда средства за изграждане на ГКПП през 2011 г. и че решаването на тези въпроси в Република Сърбия е от компетентността на повече от едно министерство.

ноември 2012 г. - проведена работна среща на кметовете на Княжевац и Белоградчик с участието на народната представителка Любомила Станиславова. 

януари 2013 г. - среща в МРРБ с участието на министъра на регионалното развитие и местното самоуправление на Република Сърбия по различни въпроси, включително по политиката за разкриване на нови ГКПП между двете страни.

юли 2013 г. - въпросът е обсъден на среща в Белград на председателяна 42-то НС Михаил Миков с председателя на Народната скупщина д-р Небойша Стефанович и с премиера Ивица Дачич.

декември 2013 г. - нова среща на председателя на 42-то НС Михаил Миков с премиера на Сърбия Ивица Дачич в София

януари 2014 г. - със заповед на областния управител Кръстьо Спасов са отчуждени на 99 имота по пътя от с.Салаш до Граничната бразда

февруари 2014 г. - правителството с премиер Пламен Орешарски осигурява за строителство на пътя 3,8 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма

19 юли 2014 г. - министър Десислава Терзиева, сръбският министър на енергетиката и икономиката Александър Антич и председателят на 42-то НС Михаил Миков правят първа копка

август 2014 г. - трасиране на новия път от с.Салаш до границата

септември 2014 г. - започва изграждането на новото трасе

декември 2014 г. - правителството на ГЕРБ (мандат 7.11.2014 - 27.01.2017 г.) спира работата по проекта

юни 2018 г. - на среща между президентите Румен Радев и Александър Вучич е обсъден въпросът за нови гранични пунктове на българо-сръбската гранича

Хронологията със снимки можете да видите тук