Разрешиха продажбата на земи в Индустриалната зона на Видин, двама инвеститори искат да дойдат

Макроикономическите и демографските показатели за Видинския регион не са добри, но тези пасиви могат да се обърнат в плюсове за региона, каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който взе участие в дискусия за демографските и социални проблеми в област Видин.

Манолев посочи, че във Видинския регион има свободна работна ръка, има традиции в редица сектори и заедно с геополитическото положение на Видин дават възможности за развитието на областта.

„Говорейки за социална политика най-важният въпрос е създаване на повече работни места, повишаване на доходите на населението и от там и формиране на повече причини младите хора да останат тук. За мен една от най-перспективните Индустриални зони в страната е Видинската, особено за компании от Централна Европа, която може да използва като транспортна връзка река Дунав, наред с автомобилния транспорт и ж.п.транспорта“, обясни Александър Манолев.

"Показателен за потенциала на Видин и на Индустриалната зона (бившата Свободна безмитна зона) е заявеният интерес от двама инвеститори. Това е една немска компания, която оперира в областта на машиностроенето и предвижда разкриването на производство и логистичен център в Индустриална зона – Видин. Другата компания е европейска и произвежда компоненти за автомобили индустрия“, каза зам.-министърът.

Той допълни, че с решение на правителството бе премахната разпоредбата, с която се забраняваше продажбата на терени и да се отстъпва право на строеж. Срещата е от поредицата дискусии, инициирана от Министерството на труда и социалната политика. В дискусията във Видин взе участие заместник министърът на Министерството на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.