Рецидивист с 23 присъди ще плати за живота на Емилия Бузова с 20 г. затвор

Възмездието за убийството на Емилия Бузова, учителката по музика, която си отиде в страшни мъки на 94-годишна възраст след зверски побой, е 20 години затвор.

Такова наказание беше наложено на убиеца й Петър Петров от Видинския окръжен съд днес, но присъдата е подписана с особено мнение от двама от членовете на петчленния съдебен състав.

Веднъж той беше осъден на 22 години затвор, но присъдата му беше отменена и делето беше върнато за ново разглеждане. Съдебното дело приключи в петък, а присъдата беше прочетена в понеделник, на 15 май.

Преди една година Петър Петров от Белоградчик бе признат за виновен за грабеж, придружен с убийството на Емилия Бузова и съдът му наложи наказание „Доживотен затвор". Пред съда Петров призна изцяло фактите по обвинителния акт, поради което наказанието е заменено с „Лишаване от свобода" за срок от 22 години. Постановено е и отделното изтърпяване на 5 месеца и 17 дни лишаване от свобода, за които Петров е бил условно предсрочно освободен на 3 септември 2015 г.

Подсъдимият Петър Петров (на 42 години) е с 23 присъди за извършени престъпления против собствеността - кражби и грабежи. За последен път е освободен от затвора на 3 септември 2015 г. условно предсрочно с остатък от 5 месеца, след което заживял във Видин.

На неустановена дата в периода от края на септември 2015 г. - началото на октомври 2015 г. подсъдимият минавал покрай къщата на пострадалата Емилия Бузова (94 години) в град Видин, където ровел в кофите за боклук. Чул гласа на възрастната жена през отворения прозорец на първия етаж от къщата и отишъл при нея. Бузова му отворила вратата и го пуснала в жилището си, което обвиняемият добре огледал и преценил какви вещи има в него.

Същата вечер по-късно той се върнал в къщата на възрастната жена, като влязъл вътре през прозореца. Въпреки съпротивата й, той я хванал за ръцете, бутнал и съборил на пода, след което изнесъл през входната врата различни вещи: телевизор, електрическа печка, кварцов часовник и персийски килим.

На 11 октомври 2015 г. рецидивистът отново отишъл в къщата на 94-годишната жена, влязъл през незаключената входна врата и от стълбищната площадка на жилището взел телевизор и прахосмукачка, които натоварил в предварително подготвената от него количка. След няколко дни, на 15 октомври 2015 г., Петров отново влязъл в жилището на възрастната жена през прозореца, като скъсал предпазната мрежа. По това време тя била в коридора, подпирайки се на проходилка. Като видяла крадеца Емилия Бузова извикала за помощ и се опитала да излезе през външната врата, обаче той й нанесъл побой чрез многократно нанасяне на удари в главата и в областта на лицето, при което жената паднала на пода в безпомощно състояние.

Подсъдимият Петров претърсил стаите, шкафовете, гардероба и взел множество вещи от покъщнината на пострадалата, в това число: електрическо отоплително одеяло, тенджера под налягане, електрическа кана, единични котлони с плоча, кафеварка, тигани и др. Отнетите вещи натоварил на количка, предварително оставена пред входа на жилището.

В този момент в къщата се прибрал съседът на възрастната жена - Р.Х., който забелязал непознат мъж в коридора и се обадил в полицията, а изплашеният крадец избягал. Малко по-късно той се върнал, за да вземе натоварените в количката вещи. Тогава свидетелят Х. успял да го разгледа по-добре, след което дал по-подробно описание на служителите на реда: нисък, черен, с мустаци, облечен с анорак с качулка. Пострадалата жена била открита от полицейските служители паднала на пода и по-късно транспортирана с линейка до МБАЛ „Св. Петка". Крадецът направил пореден опит да се върне на местопроизшествието да прибере откраднатите вещи, но бил заловен.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза и след освидетелстване на Емилия Бузова в болнична стая на 16 октомври 2015 г. се установява, че на пострадалата била причинена контузия на главата с подкожни хематоми, кръвонасядания по лицето, кръвонасядане по предната част на шията, лява хълбочна област, двете колене и двете китки. Травматичните увреждания се дължали на удари от или върху тъп, твърд предмет и е възможно да са били нанасяни освен с ръце и с ритници, предвид разположението на травмите по тялото. Пострадалата жена била изписана от болницата на 19 октомври 2015 г., но на 28-ми отново била приета във влошено здравословно състояние. Въпреки проведеното лечение нейното общо състояние не се променило и на 9 ноември починала в дома си.