С 40 депутати през 2013 и 2016 г. БСП катурна Борисов. Сега с 80 му остави цял мандат

Една от мантрите за Корнелия Нинова, която се изтъква от върлите ѝ привърженици, е, че тя е удвоила депутатите на БСП и от 39 ги е направила 80.

Така е, но точно този факт (който е резултат не от някакви лични заслуги, а от естествения политически цикъл) повлича след себе си множество въпроси:

1. Защо БСП с 40 депутати в 41-тото Народно събрание успя да катурне Борисов и първото му правителство да подаде предсрочно оставка на 13 март 2013 г.? Защо БСП с 39 депутати в 43-тото Народно събрание успя да катурне Борисов и второто му правителство бе принудено да подаде оставка на 14 ноември 2016 г., при това две години преди да изтече редовният му мандат?

2. Защо БСП с 80 депутати в 44-тото Народно събрание остави Бойко Борисов необезпокояван за пръв път да изкара пълен 4-годишен мандат? 

Защо БСП не се включи активно в протестите, подкрепени от президента Румен Радев и продължаващи повече от 200 дни? Защо БСП не напусна Народното събрание, когато те избухнаха? (Но не на принципа "влизаме - излизаме", като си получаваме заплатите и крепим работата на парламента.) 

3. Защо БСП загуби изборите през 2017 г., след като Борисов за втори път абдикира от властта?

През 2013 г., когато под натиска на уличните протести падна първото правителство на ГЕРБ, БСП успя не само да удвои мандатите си - от 40 на 84, но и да състави правителство!

4. Защо БСП понижи целта си за изборите на 4 април 2021 г. - не да ги спечели, а да бъде първа политическа сила?

Разликата е огромна! Първа политическа сила се става и с един глас отгоре, а спечелването на изборите дава възможност да съставиш следващото управление. Защо БСП не си поставя амбициозната цел да спечели: Може, но не иска? Иска, но не може? Има договорка? Или нещо друго?

5. Защо БСП не заяви ясно с кого би се коалирала и с кого не би?

Защо не се дава отговор, а вместо това се бяга с обясненията за вътрешнопартийно допитване след изборите? Ако допитването е такъв връх на вътрешнопартийната демокрация, защо БСП не обяви, че ще проведе такова допитване и за подкрепата на президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова? Или някой се страхува от резултата?

И още нещо - когато става въпрос за национални избори, резултатите не се решават от партийните членове (те са всичко на всичко около 80 000, както стана ясно от прекия избор на партиен председател). Резултатите се решават от електоралната подкрепа, която партията ще привлече. Точно тези хора после няма да имат думата в едно партийно допитване.

Затова честната позиция спрямо тях е да знаят като гласуват за БСП какво ще получат - явна или скрита коалиция с ГЕРБ? Явна или скрита коалиция с ДПС? Явна или скрита коалиция с Демократична България? Явна или скрита коалиция с "Изправи се! Мутри вън!"? Явна или скрита коалиция с ВМРО? (За "Има такъв народ" поне този въпрос не стои - Слави ясно каза, че е на другия бряг, а не при статуквото.)

Без убедителни отговори на тези въпроси, БСП едва ли ще успее отново да получи онези 955 хиляди гласа от 2017 г., а още по-малко - да ги увеличи.

Елисавета Георгиева