Само директорите на болниците във Видин и Русе удържаха на натиска за "болница в болницата"

"Има двама директори на областни болници - на Видинската и на Русенската, които удържаха на натиска да има болница в болницата. Не мога да си представя какво им е струвало в личен план. Защото хората, които се опитват да правят това, са абсолютно безкомпромисни. Тези двама директори обаче удържаха, те се държаха като добри стопани", заяви бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Нова телевизия. Той коментира започналите проверки по разпореждане на прокуратурата и още веднъж подчерта: "Така, както вие няма да пуснете някой у вас да го храните, да го поите, да го къпете, да го бръснете - така те постъпиха. Само че и през мандата ми като министър, и като зам.-министър все се намираше някой да идва да казва - този там..., то много е зле там положението... Което не е вярно. Този натиск върху удържалите директори на болници е много голям. Дано сега от тези проверки да се видят тези колеги директори, които са удържали, защото това също не е малко."

Той поясни и схемите, по които се създават частни болници в държавните:

"Тези схеми не са сложни. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин. Вие сте директор на здравно завадение, аз съм инициатор на такова здравно заведение. Ние сключваме с вас договор, в който пише: аз се нанасям на втория етаж на вашата болница, ще ползвам топлата вода, парното, тока, персонала, апаратурата, ще направя един ремонт за 100 000, ще го пресметнем като 400 000. Аз ще работя по най-скъпите и най-доходоносните пътеки и за целта аз ще ви плащам 74,20 лв. наем."

Ненков бе категоричен, че проверките на прокуратурата в болниците са полезни. 

Както се разбра тези дни, разследващите проверяват за безстопанственост нови 13 лечебни заведения, сред тях някои от най-големите в София, както и Видинската болница.

"Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата."

Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

„Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, обясни в „Здравей, България” Арнаудова.

Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а. Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления.

Арнаудова припомни, че още през месец декември прокуратурата е разпоредила проверки заради модела „болница в болницата”. Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на 329-те договора, които са сключени от общински и държавни заведения. В голямата си част те са незаконосъобразни, поясни Арнаудова.

Целия разговор можете да видите тук