"Шалом": Пронацисткото правителство на България е преследвало евреите през 1941-1944 г., депортирало е 11 343 в лагерите на смъртта

По повод на предстоящето честване на 10-ти март (Ден, в който отбелязваме спасението на българските евреи и почитаме паметта на депортираните 11 343 евреи от управляваните от Царство България територии на Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот) и спекулациите, свързани със съдбата на евреите под българско управление, в годините на Втората световна война, Организацията на евреите в България “Шалом" излезе със следната позиция:

1. В годините на Втората световна война българските евреи са подложени на преследвания и страдания в резултат от приетия в началото на 1941 г. “Закон за защита на нацията” и последвалото антиеврейско законодателство.

Близо 30 хиляди евреи от град София и други градове са изселени да живеят далеч от домовете си; 13 000 мъже са интернирани да работят принудително тежък физически труд в трудови групи.

2. Българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на съпричастност и решителност, българските евреи ще бъдат винаги благодарни.

3. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското про-нацистко правителство.

4. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в царство България и в земите под управлението на българското про-нацистко правителство не могат да са повод за анти-българска пропаганда днес и в бъдеще. Народите в нова, обединена Европа са осмислили уроците от времето на Втората световна война и градят отношенията си на база на взаимно разбирателство, уважение и с поглед в бъдещето, без да приписват отговорност на днешните поколения.

Призоваваме българската държава по време и на място, както тя прецени, да поеме моралната отговорност за действията на про-нацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1944 г.

Снимка: Соломон Франсес. Отбелязване на 10-ти март 2022 г. на паметника, в градинката до Народното събрание.