Стартира гражданска инициатива за по-ниски данъци. Вижте кой, защо и как

Гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци" стартира своята кампания за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева месечно и въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9% за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги. 

Кампанията ще протече като национална подписка. Подписите ще бъдат внесени в Народното събрание успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година.

Всеки, който подкрепя предложенията може да се подпише в електронната петиция на сайта на инициативата - www.spravedliva.bg

Моментът е специален, тъй като тази година ще станат 10 години, откакто в България беше извършена сериозна данъчна реформа, включваща премахването на необлагаемият минимум за доходите на физическите лица и замяната на прогресивното с плоско облагане, припомни Ваня Григорова от "Солидарна България". 

"За 10 години трябваше да настъпи благоденствие в българското общество, хората да не се чудят как да оцелеят. За съжаление, резултатите са тъкмо обратните - неравенствата нарастват, а България е на първо място по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения. Тези показатели са неоспорими и всеки може да ги види на сайта на Евростат", подчерта Григорова.

"Няма друга страна в Европейския съюз, в която да няма отстъпки за хората с най-ниски доходи". 

Григорова припомни, че още преди 10 години е имало голяма съпротива срещу данъчната форма, въведена от Тройната коалиция. "Бих определила тази реформа като данъчен погром. Но никой не се вслуша в синдикатите, гражданските среди или икономистите. И днес продължават да текат дебати относно онези промени. Решихме да се съберем днес, за да се опитаме да покажем какво искат хората и как не бива богатите да бъдат толерирани, на тях да им се дава възможност да крият данъци, а всеки лев от заплатата на човек, който получава минимално възнаграждение, да бъде облагано", каза Григорова. 


Инициативата към момента е подкрепена от: КТ "Подкрепа", Българска антибедност мрежа, Сдружение "Солидарна България", Колектив за обществени интервенции, Автономен работнически синдикат, АБВ, Движение 21, ПП "Българската левица", "Зелена партия", Дискусинен клуб за социална местна политика, списание dВЕРСИЯ, аналитичен портал Барикада и електронното издание "dokumentalni. com". 


Солидарност с исканията декларират и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова, юристите Михаил Миков и Янаки Стоилов, доц.Иво Инджов, Боян Станиславски, чл.кор. проф. Васил Проданов, проф.Тихомир Милев, проф. Михаил Халачев - режисьор, доц. Огнян Касабов, доц. Росица Чобанова, проф. Антоний Тодоров, Георг Тупарев – предприемач, Духомир Минев – социолог, Георги Павлов – мениджър и др.

"Европейската данъчна система представлява равностранен триъгълник между преки данъци, косвени данъци и социално осигуряване. В България косвените данъци, или т. нар. скрити данъци, които бедните хора плащат, когато си купуват хляб и сирене в магазина, формират около 50% от общите данъчни приходи. Средно за Европейския съюз този процент е 28%", обясни журналистът и икономист Димитър Събев. 

Според него това позволява на управлящата върхушка, независимо дали ще се нарече "социалистическа", "за европейско развитие" или "патриотична", да казва лъжливо, че данъците в България са ниски. "Истината е, че не са ниски, но се носят от тези, които не би трябвало да бъдат товарени допълнително. Истината, че данъците са ниски за най-богатите, за фирмите и корпорациите, които се ангажират в нередни и често незаконни практики, но не са ниски за обикновения човек", посочи той. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, лидерът на АБВ Константин Проданов и председателят на Движение 21 Татяна Дончева заявиха още в началото, че инициативата в никакъв случай не е опит за "политически сглобка"

Снимки: Барикада