Топ юристи на откриването на новата сграда на Административен съд - Видин (снимки)

Конституционният съдия Константин Пенчев, председателстващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, председателят на Видинския окръжен съд Васил Василев, председатели на административни съдилища от цялата страна, преподавателят по наказателно право в Софийския университет и председател на 42-то Народно събрание Михаил Миков, депутатът Росен Живков, областният управител Албена Георгиева, кметовете на Видин Огнян Ценков и на Белоградчик Борис Николов бяха сред многобройните гости на откриването на новата сграда на Административен съд – Видин.

Съдът, който бе основан преди 11 години и гледа дела от 1 март 2007 г., дълго вчакаше собствена сграда, за да заработи в нормални условия. Първата стъпка бе направена с решението да му бъде предоставена сградата на бившата БНБ във Видин, което стана със съдействието на тогавашните народни представители от Видин Нина Чилова и Михаил Миков. Следващата стъпка бе направена през 2014 г., когато, отново със съдействието на Михаил Миков, правиителството на Пламен Орешарски отдели 1,6 млн. лв. за ремонт на сградата.  Последната стъпка бе направена наскоро, след като бяха осигурени средства и за обзавеждането.

Кметът Огнян Ценков поздрави ръководството и целия екип на Административния съд с придобивката, като отбеляза, че тя е в полза на всички видинчани. „Искам да ви пожелая сили, енергия и мъдрост в утвърждаване върховенството на закона и в защита на правата и свободите на гражданите“, каза той и подчерта, че най-голямото богатство на нашия хилядолетен град са хората и всичко, което е плод на съвместни усилия, е в името на по-добрия и спокоен живот. Той връчи на Антония Генадиева,  председател на Администравен съд - Видин, подарък за новия дом – икона на Св. вмчк Димитър Солунски, духовен закрилник на град Видин. Много поздравления и подаръци получи и предходничката й Нели Дончева, благорадение на чието упорство и усилия съдът се утвърди като един от най-добре работещите в страната.