В Малта докосваш древните загадки с ръка

Да видиш най-древния слънчев календар, да докоснеш мегалити с 1000 г. по-стари от египетските пирамиди, да влезеш в пещерата, в която нимфата Калипсо омаяла и държала 7 г. в плен Одисей, да слезеш в катакомбите на Св.Павел или в тъмницата на инквизицията, да минеш по плочките, по които са стъпвали рицарите от Малтийския орден. Всичко това може да се преживее само на едно място - в Малта, а най-подходящото време за опознаването на архипелага започва сега.

С идването на есента и зимата там настъпва зеленият сезон - пожълтелите от летните горещини треви отново избуяват и островите предлагат екзотична зеленина и топлина за туристите, които искат да избягат от студа през зимните месеци. Средната температура от октомври до април в Малта е 14 градуса. Сега ги няма и големите туристически тълпи, който през лятото изпълват всяко кътче на островите.

Най-удобният начин да се стигне до "сърцето на Средиземноморието", както наричат намиращия се между Европа и Африка малък архипелаг, е със самолет. Полети от София има всеки понеделник, а обратно - в четвъртък. За три дни престой в Малта обаче не си струват разходите за самолетни билети, но за десет дни времето почти стига да се види най-интересното.

За да се опознае максимално много и за да излезе 2-3 пъти по-евтино, най-добре е да не се търси туроператор. Английският е официален език наред с малтийския, а малтийците са изключително любезни и дори и да не търсите помощ, достатъчно е да ви видят, че се лутате, за да дойдат да ви предложат услугите си. Оказва се, че за по-младите страната ни не е непозната и когато чуят, че сте от България, веднага я свързват със зимните ни курорти, защото това е нещото, което в Малта липсва - планини и сняг.

Вместо разходи за екскурзовод ви трябват само схема с маршрутите на малтийските автобуси и малко предварителна информация или пътеводител, за да знаете все пак какво търсите. Безплатна карта на острова, плюс цял куп рекламни материали за отделни забележителности, могат да се вземат още при пристигането на летището.

Транспортната схема на Малта е организирана така, че всички автобуси тръгват от столицата Валета, а на по-малкия остров Гозо - от главния град Виктория. Билетите се купуват от шофьорите и цената им зависи от разстоянието.

Самите автобуси са истинска атракция - стари, боядисани в жълто, а за шофьорите ограничения за скоростта сякаш не важат. Ако чакате на спирка, ще ви подминат, ако не махнете с ръка. За да слезете, също трябва да натиснете звънец, иначе пътувате до следващата спирка.

Не прибързвайте с искане шофьорът да затвори вратите на автобуса, ако ви духа. Ще разсмеете пътниците с "необичайната" си молба - повечето автобуси са без врати, а ако случайно имат, те са вързани и не могат да се затварят.

Никакъв проблем не е и придвижването от остров Малта до по-малкия остров Гозо - с ферибот двупосочният билет е на почти символична цена, а плавайки ще видите и ненаселеният остров Комино със световно известната Синя лагуна.

Малтийците ще ви убедят, че на о-в Гозо е пещерата на нимфата Калипсо, примамила Одисей на път за Итака и го държала в плен 7 г.

В Малта е невъзможно да пропуснете столицата Валета, там ориентирането никак не е трудно, защото всички улици са прави. Построена е от рицарите на Малтийския орден през XIV в. и затова е градът на дворците. От главната порта на града започва и главната улица с катедралата "Св.Йоан", двореца на Великите Магистри и завършва с форта "Св.Елмо". Катедралата е семпла отвън, но отвътре е изключително живописна - в нея дори мраморните плочки по пода съдържат текстове и картини, а в отделна зала е изложен шедьовърът на Караваджо "Обезглавяването на св.Йоан". 

От източния бряг на Валета се виждат трите града на отсрещната страна на залива - Виториоза, Коспикуа и Сенглея, където са Форт "Св.Анжело", дворецът на инквизицията, Епископският дворец, морският музей и няколко големи църкви.

Всъщност църквите в Малта са на всяка крачка и извън катедралите във Валета, Мдина, Виктория и Рабат, си струва да се види най-малко още една - в град Моста. Тя е с най-големия църковен купол в Европа и през Втората световна война в нея паднала авиобомба, но не се взривила.

Не трябва да се пропускат и градовете Мдина и Рабат. В Рабат са катакомбите на св.Павел. Според летописа на св.Лука именно тук той намерил първото си убежище след корабокрушение 60 г.пр.н.е., и на св.Агата, която според преданията се скрила от преследването на римския император Дециус.

Рабат е разделен от Мдина само от една улица и крепостни стени, но преминавайки през някоя от входните порти на цитаделата, веднага става ясно защо я наричат "безмълвния град". Всяка сграда в нея е архитектурен паметник и нищо не нарушава тишината и спокойствието на тесните улички. От крепостните стени погледът стига чак до морския бряг на юг, въпреки че Мдина е почти в центъра на острова.

Символът на Малтийкия орден, осмовърхият малтийски кръст, може да се види навсякъде - от фасадите на дворците до кичозните сувенирчета в магазините. Работното им време е като в България от време на социализма - от 13 до 16 часа затварят за обедна почивка.