Видин е на първо място по циркулация на вируса, но няма да бъде затварян

Очевидно е, че Видин е на първо място, сред местата с по-голяма циркулация на вируса. Но няма да предприемем мерки от рода на Банско, обяви д-р Кунчев. Припомняме, че дома за стари хора във видинското село Гара Орешец се образува огнище на коронавирус. От вчера се образува и ново огнище на COVID-19 в града -12 заразени в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. Това е второто огнище в тази област в такъв тип социално заведение. Коментарът на НОЩ: Във Видин в дома за деца сме започнали епидемиологичното проучване - огнището се обхваща както всички други - персонал, обитатели, контактни, семейства, обяви проф. Мутафчийски. Тъй като епидемията започва да се развива на огнища, Щабът е с нова стратегия за борба с коронавируса, каза проф. Кантарджиев: "Хванахме ли колектива в Плевен, хванахме ли в ТЕЦ Бобов дол? Направихме ли така, че да не се затвори централата? Ако нямаш контрол на кой му тече носа и кой кашля, затваряш централи и какво - ще минеш на газ и свещи? Сега минаваме на друга стратегия - подготвяхме ви от месец. Че трябва да се изследват в болниците медицински персонал с първи прояви на симптоми - и само отделението на предполагаемия заразен, а не цялата болница. Второто - търсенето на заразата в работещи колективи. Сега в момента е акцент - сега и старческите домове и домовете за хора със специални потребности. Ще започнем от санитарите и до 3 май трябва да обхванем всички. Започнали сме масово тестване на социалните работници  в подобни домове в цялата страна, казаха от щаба.

Вчера от болницата във Враца е избягал 88 -годишен пациент с COVID-19 от заразените от дома в Гара Орешец, настанен във Врачанската болница. Той излязъл от лечебното заведение, за да се разходи навън. Това се случва само ден след като заедно с още шест заразени лица от дома за стари хора бяха транспортирани за лечение във Враца. Хванали го на бензиностанция, избягал докато лекарите приготвяли поредните вливания. Във външна среда е прекарал около половин час, за който е преминал около 300 метра. Времето му за контакт с друг е било много малко, възможността да зарази някого - също. Коментарът на НОЩ: Няма данни да е контактувал с някой, бил е навън за 15тина минути, обясни д-р Кунчев. Според него няма опасност за Враца заради избягалия пациент.

53 са новите случаи за последните 24 часа, от тях 15 са в болница  1302 изследвани за денонощието. Общо 46 510 са изследвани. Активните области са 12 , а активните случаи  - 1199. Общо 1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 317 са хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19, от тях 40 са в интензивни отделения и клиники. 6 нови случая на заразени с коронавирус медицински работници: в Пирогов една медицинска сестра и двама санитари; във ВМА един лекар, в Сливен един лекар и в Ямбол един санитар. Общо те са 170.

Излекуваните са 276, т.е. има 10 нови излекувани. От тях 9 са подадени от РЗИ - това са заразоносители и болни лекувани в домашна обстановка и 1 в Смолян.

Починалите са 66. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт. Той е от дома за стари хора в Гара Орешец. Кога ще е пикът? В момента мога само да кажа, че вървим към плато на този пик - има устойчивост на новите случаи въпреки активното и стратегическо тестване. Към 10 - 13 май - очакваме пик, каза проф. д-р- Венцислав Мутафчийски.