Видин влиза в тъмночервената зона, прогнозира проф. Витанов

22 области на България са в червената зона по заболеваемост от корнавирус, а 3 от тях са на път да влязат в тъмночервения сектор. 

Това са Видин, Габрово и Ямбол, в които заболеваемостта е над 400 на 100 000 души население.

14-дневната заболеваемост в страната към 26 септември е 311 на 100 000 души.

„Според картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването новите области на ниво 4 са Перник, Видин и Монтана. Перник го коментирах вчера. Видин е пример затова как една област от най-благоприятната може да отиде в най-неблагоприятната зона, защото там решиха да си поживеят и направиха известния ви карнавал. Сега плащат сметката за тая работа. Заболеваемостта в Монтана си е значителна от доста време насам. Това я доведе до силен кандидат да влезе на ниво 4.

Да направя уточнение – идват събота и неделя и бройката регистрирани случаи спада. Така, че формално, кандидатите за ниво 4, може и да поостанат в червената зона, но реално (понеже случаите са повече от регистрираните) те ще си идат на ниво 4, както е прогнозирано. Така, че видинчани и монтанчани, пазете се (който желае). Намирате се в зоната на дифузно разпространение на вируса и сте на път да влезете на ниво 4 на риск съгласно плана на Министерството на здравеопазването“, написа във Фейсбук специалистът.