Видинският музей ще реализира проект „Мистерии и загадки в замъка „Баба Вида“

Проектът "Мистерии и загадки в замъка "Баба Вида" на Регионален исторически музей – Видин  е един от десетте одобрени, които ще получат финансиране по пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация „Америка за България“.

Конкурсната сесия беше обявена на 16 юни и по нея са постъпили 145 кандидатури. Одобрените проекти бяха обявени на 31 юли.

Проектът на РИМ - Видин ще бъде финансиран с 14 540 лева.
Срокът на изпълнението му е 2 години и с реализацията му ще бъде предложен напълно нов туристически продукт, насочен към хората, които търсят приключения и незабравими преживявания чрез участие в ролеви игри.

Баба Вида е единственият запазен средновековен замък в България и това дава уникална възможност да бъде естествен декор за ролеви игри в автентична средновековна обстановка, свързани с разгадаването на мистерии и загадки и в преодоляването на предизвикателства, поясни директорът на музея Десислава Божидарова.

Музеят е партньор по проект „Видин – портал към Европа” на Нов български университет, Център за книгата.  Целта на проекта е да се изработят два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрути, на база на изданието на НБУ „Къщите още говорят“. Предложената услуга набира все повече популярност в много градове и ще предостави добавена стойност в опознаването на забележителностите на Видин. Проектът се реализира в партньорство, освен с Регионален исторически музей – Видин, с туристическа агенция „Фиеста турс“, които ще гарантират привличането на туристи и устойчивостта на проекта в годините.