Archive - Окт. 2016

October 31st

Георги Пирински: Резолюцията на ЕП е за решително, но цивилизовано овладяване на мигранстките потоци

Евродепутатът Георги Пирински публикува във в."Дума" позицията си за предизвикалата бурна реакция Резолюция за правата на човека и миграцията втрети държави, която бе гласувана на 25 октомври в Европейския парламент. 

Относно мигрантите - единна национално отговорна политика!

Такава политика следва да се гради поне на три основни начала:

October 30th

ГЕРБ скочиха на левицата за мигрантите, за да прикрият срамната прегръдка с Льо Пен и Фараж. Но защо и Нинова?

Защо Нинова застава на страната на Льо Пен, Найджъл Фараж, на десните и се разграничи от българските евродепутати социалисти, гласували с цялата левица и зелените в Европарламента за Резолюцията за правата на човека и миграцията в трети държави?

October 27th

Самоук адвокат от Видин спасил Ботевите четници от бесило (видео)

13 бесилки са издигнати в Русе през лятото на 1876 г., още преди да започне първият процес срещу заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета. Толкова е трябвало да бъдат произнесените смъртни присъди, за толкова  настоява обвинителят.Но не се случва. Всички подсъдими избягват исканото наказание – смърт чрез обесване. Заслугата за това е на един самоук адвокат, тръгнал от Видин – Илия Цанов. Той е назначен за техен служебен защитник по предложение на Доростоло-Червенския владика Григорий.

Видинчанинът, който е потомък на рода на Шишмановците, проявява невиждана смелост, защитава пламенно обвиняемите и ги отървава от най-тежкото наказание. Той не се поддава на опита да бъде подкупен от османските власти след започване на следствието като му се предлага високо назначение.

October 25th

Спомените на един видинчанин: Съжалявам, че като дете отказах да позирам на Жул Паскин

"Най-голямата ми грешка е, че като дете съм отказал на Жул Паскин да ме рисува, а той много пъти настоявал пред баща ми да ме види и да му позирам. Сега детският ми образ можеше да е увековечен в някоя творба на художника и да струва много скъпо." 

October 24th

Ботев и Левски не са се борили за щастливи кокошки и прави краставици

Един анализ на АНКО ИВАНОВ за Ботев, европейските и евроатлантическите ценности

Седя, гледам и слушам един отдавна чакан и широко прокламиран предизборен диспут. И изведнъж чувам една фраза, която е много модна в България. Произнася я с особена гордост и личностно самоизтъкване Ц. Цачева: „носител съм на европейските ценности“. У нас, в България, това е често използвана фраза, особено от десните политици, фраза в двете и различни разновидности: „европейски ценности“ и „евроатлантически ценности“.

October 22nd

18 евродепутати, сред които и един български: СЕТА не е прогресивно споразумение

Позиция на 18 членове на Европейския парламент от различни политически групи, инициирана от Прогресивния форум в Европейския парламент, която е синтез на заключенията от дискусията по СЕТА, организирана от Форума в ЕП в началото на септември. Тя е подписана и от българския евродепутат Георги Пирински

Намериха средновековен италиански кораб на дъното на Черно море

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година. Данните от тях бяха представени на кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол, съобщи БНР.

October 18th

Археолози търсят обяснение за амулети от човешки черепи, използвани преди 7 хил. години

Кръгчета, изрязани от човешки черепи, са били използвани през 5-ото хилядолетие пр.Хр. от хората, които са населявали нашите земи по онова време.

Странните находки с правилна форма и дупка в средата, които археолозите наричат рондели, са намерени в праисторическия обект Козарева могила край Каблешково. Броят им вече е 6, като последната е намерена при археологическите разкопки това лято.

October 16th

Ваня Ставрева: Ако ще махате „Не подкрепям никого”, махнете задължителното гласуване! Или искате да ви обичаме насила?

Лишаването от възможността да избираме „Не подкрепям никого” би означавало едно: че самите тези елити си дават сметка, че не могат с поведение, идеи и политики да ангажират вниманието ни и съответно да генерират доверие и подкрепа, казва в анализа си журналистката Ваня Ставрева

Възможността да се гласува с „Не подкрепям никого” видимо изнерви участниците в президентските избори и част от политическия елит.

October 14th

Монахиня пожертва зрението си, за да не вижда мъжа, в когото се влюбила

Монахиня, която помагала на болните в лазарет, се влюбила в един от пациентите - ранен млад войник. Той бил толкова омайно красив, че всеки ден като отивала до леглото му, забравяла обета пред Бога и се изпълвала с желание. За да се избави от изкушението, което преобърнало вътрешния й мир, тя извадила очите си, за да не види никога повече любимия. Бог бил трогнат от саможертвата й и й върнал зрението отново.

Страници