Archive - Май 2016

May 30th

Безусловен базов доход - крачка към живот с човешко достойнство

Идеята за безусловно плащане в брой на определена сума за всеки гражданин набира подкрепа в Европа

През последните няколко месеца безусловният базов доход, или наричан още основен доход – безусловно плащане в брой на определена сума за всеки гражданин – привлича все повече внимание в медиите и в социалните мрежи и набира голяма популярност  в Европа.

May 29th

Галъп: За 3 месеца ГЕРБ и БСП увеличават подкрепата си с 0,5 %

Само 3 % биха гласували за формация на Слави Трифонов

От началото на февруари до средата на май подкрепата за ГЕРБ е нарастнала от 24,1 на 24,5 %, а за БСП - от 11,9 на 12,4 %

May 27th

Митове за хотел "Украина" в Москва (снимки)

За да издигнат грандхотели, които заслужено да впечатлят чуждестранните делегации, съветските власти събарят цели комплекси от сгради, източват блата и строят нови мостове. Освен че променят градския силует, новите хотели допринасят значително и за градския фолклор и скоро се превръщат в център на внимание и гореща тема за разговори, разказва "Руски дневник"

May 26th

Анжел Вагенщайн написа писмо на Корнелия Нинова, отказа й покана за вино

Благодаря Ви за поканата, другарко Нинова, но засега предпочитам домашното вино с приятели!

Уважаема др. Нинова,
Благодаря за поканата Ви да изпием чаша вино по случай великия празник на Духовността. Но все си мисля, че тази чаша трябваше да бъде изпита поне един месец преди конгреса на БСП.

May 25th

Ще бъдат ли удовлетворени амбициите на Първанов с подкрепата на БСП? Ако не на първи, то на втори тур?

В чий сценарий влезе най-старата българска партия, пита в анализа си журналистката Ваня Ставрева

Наивно би било да се мисли, че случващото се в БСП е резултат на естествените вътрешни процеси в най-старата българска партия. Ако се следваше политическата логика, отдавна трябваше да е сложен край на шизофренната ситуация, в която „червени мобифони” и „червени бабички” вървят под общо знаме.

May 24th

Била ли е феминистка царица Ана? Отговорът е в Бдинския сборник

Бдински сборник е средновековен български хартиен ръкопис в университетската библиотека на град Гент. Не е известно кога и как той е стигнал до Белгия. Бележка в края му сочи, че е преписан през 1360 година в Бдин за цар Иван-Срацимир (владетел на Видинското царство) и съпругата му Анна. Възможно е обаче тази бележка просто да повтаря изчезнал първообраз, а пазеният в Гент ръкопис да датира, съдейки по водните знаци на хартията му, от XV в.

Акад. Антон Дончев: Заменихме ценностите с пари

Преходът е беда, категоричен е авторът на "Време разделно"

Имаме един проблем – с ценностите, това е основният. В момента, в който ти обявиш за основно мерило парата, от този момент целият пейзаж се променя. Това каза в студиото на „Тази сутрин” писателят акад. Антон Дончев.

May 23rd

Проф.Велко Вълканов: Не мога заради Нинова да хвърля Миков на мършоядите

Без чисти ръце всяка велика идея може да бъде замърсена и погубена, пише проф.Вълканов

Прочетох тези дни статията на Калин Първанов "Конгресът на сенките". В нея без съмнение има много истини, но истини, които за съжаление причиняват преди всичко болка. Всъщност болка изпитвах още преди това.

May 21st

Илиана Раева: Спортът е изкуство!

Нима не е ИЗКУСТВО това, да покажеш и докажеш силата, красотата и величието на тялото, както и да произведеш любов, щастие и гордост за милиони?!

Много бих могла да говоря за величието на спорта и неговата абсолютна феноменалност и необходимост. Правила съм го винаги, когато съм имала тази възможност. 

May 18th

Женски гениталии са сред най-старите пещерни рисунки в света

В продължение на години учените разгорещено дебатират възрастта на някои от най-старите пещерни рисунки в Европа: дали зашеметяващите изображения на пещерни лъвове, коне и бикове в пещерата Chauvet-Pont d’Arc (Шове) в Югоизточна Франция са на около 20 000 години, както някои изследователи предполагат, или са били нарисувани хилядолетия по-рано?

Страници