15 хил. коли минават през Петрохан всеки ден. Тунел 9 км ще струва 200 млн. евро

Тунел под прохода Петрохан ще скъси пътя от Дунав мост 2 при Видин до Солун с близо 100 км. В момента през самия проход се изминават около 100 км, а най-дългият вариант за тунел е 9,2 км, което означава, че ще спести най-малко 90 км път. 

За тунела под Петрохан държавата ще търси частен инвеститор, става ясно от отговор на транспортния министър в оставка Ивайло Московски на депутатката от БСП Дора Янкова, цитран от в."24 часа". От министерството на транспорта са посъветвали пътната агенция да направи осъвременяване на проекта от 1988 г., като се изготви анализ “цена-ползи”, за да може да бъде предлаган тунелът на евентуални инвеститори. 

Еврофинансиране за тунел под Петрохан България няма да получи през този програмен период. А след 2020 г. още не е ясно дали парите от Брюксел ще продължат да бъдат отпускани по досегашния модел. Засега няма и отделено финансиране от бюджета за съоръжението, въпреки че тунелът е сред приоритетите в плана за развитие на Северозападния регион до 2020 г.  Поради това засега възможност за строителството на тунел под Петрохан е да бъде даден на концесия и да се събират такси за преминаването. 

През 2008 г. проектът беше определен за приоритет от правителството на БСП, а транспортното министерство обяви поръчка за проучване на трасето София-Гинци-Петрохан-Монтана, включващо и изграждането на тунел, пише в отчета си народният предсдтавител Михаил Миков. Той припомня, че е представял проекта в Китай през 2013 г., където като председател на 42-то НС е разговарял с Китайската банка за развитие и тя е заявила интерес. 

Електронно отчитане на трафика сочи, че един от най-натоварените пътища е Костинброд-Монтана през прохода Петрохан. На ден минават между 15 хил. и 20 хил. автомобила.

Предпроектно проучване от 1988 г. показва, че вариантът с тунел от 9,2 км е икономически целесъобразен Стойността му е около 200 млн. евро. По-евтин вариант е тунел от 3 км, но той е с по-лоши технически параметри и по-големи разходи за зимно поддържане, тъй като съоръжението ще е на по-голяма надморска височина. 

За тунел под Петрохан и за магистрала от Кулата до Видин и до Лом настояваха преди време гърците. Целта е да се свърже със скоростен път пристанището в Солун с река Дунав.